Bize Ulaşın

shape shape

Afet Ve Acil Durumlarda Beslenme

 

      Ülke olarak maalesef hepimiz oldukça zor günlerden geçiyoruz. Üzüntü, korku, endişe, kaygı gibi duyguların hepsini bir arada yaşıyoruz. Bu yaşadığımız zor günleri birbirimizden desteğimizi eksik etmeden geçirmek hepimizin en büyük temennisi. Deprem ülkemizin en büyük gerçeklerinden birisi. Bu nedenle hazırlıklı olmak ve tedbirlerimizi almak oldukça önemli. Afet ve acil durumlarda beslenme anlamında nelere hazırlıklı olmalıyız,  gelin birlikte öğrenelim.

Acil Durum Çantasının İçerisinde Hangi Besinler Olmalı

     Acil durum çantası hazırlamak afetlere karşı alacağımız ilk tedbirler arasında olmalı. Bisküvi, konserve, kuru meyveler, tahin-pekmez, kraker, meyve suyu, kuruyemiş gibi yüksek enerji ve besin değerine sahip, hacmen küçük yer kaplayan, çabuk bozulmayan paketli gıdalar acil durum çantasının temelini oluşturmalı. Tüm aile üyelerine yetecek miktarda plastik şişelerde temiz içme suyu mutlaka bulundurulmalı. Çantaya eklenen gıdalar belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve son kullanma tarihleri incelenmelidir.

Afetlerden Sonra Beslenme

     Afetten etkilenen alanın büyüklüğü ve süresine göre beslenme durumu da farklı etkilenir. Depremler gıda kaynakları üzerinde uzun süreli ve kısa süreli etkiler yaratabilir. Afet durumlarında var olan besin kaynaklarının belirlenmesi ve elzem olan besinlerin sağlanması ilk öncelikler arasındadır.

      Afetten kısa bir süre sonra yiyecek dağıtımı yapılabilecek merkezi noktalarda gezici veya sabit mutfaklar/yiyecek dağıtım üniteleri kurulmalıdır. Beslenme hizmetlerinin süresi ilk 72 saat ve 72 saat sonrası olmak üzere iki gruba ayrılır. Altın saatler olarak adlandırılan 0-72 saatlik süre içinde depremzedelere tüketimi kolay ve dayanıklılığı yüksek gıdaların sunulması önemlidir. Altın saatler içerisinde ekmek, simit, kek, meyve suyu bisküvi ve sıcak içeceklerin dağıtımı uygundur. Altın saatler içerisinde sıcak yemek hazırlanana kadar bireylere acil beslenme kiti dağıtılmalıdır. Acil beslenme kiti, 1 adet su, 1 adet tatlı bisküvi ve 1 adet meyve suyundan oluşabilir. Daha sonrasında sıcak yemeklerin dağıtımına en kısa süre içinde başlanmalıdır. İlk aşamada sıcak bir çorba, çay vb. gıdalara ulaşımın sağlanması depremzedeleri psikolojik açıdan rahatlatacaktır. Aynı zamanda bu aşamada temin edilmesi kolay, bozulmaya karşı dayanıklı ve kalori içeriği yüksek ekmek ve diğer tahıl grubu gıdalar, çorbalar, peynir, yoğurt, zeytin, bisküvi, meyve suyu, konserve gibi besinlerin dağıtımı sağlanmalıdır. Afetlerde bireyler için günlük 2100 kcal enerji önerilir.

      Eğer elektrik kesintisi olmuşsa buzluktaki -18 derecede ve buzdolabındaki +4 derecede ürünlerin tüketimi güvenli olmayabilir. Kokusu, yapısı, dokusu bozulmuş besinleri tüketilmemelidir. Mümkünse oda sıcaklığında bozulmayacak ürünler tercih edilmeli: UHT süt, konserveler, kuru baklagiller, bulgur, pirinç gibi tahıllar, paketli kuru gıdalar bunlara örnek verilebilir. Beslenme hizmeti sunumunda afet çalışanları, hamile ve emziren kadınların daha fazla kaloriye ihtiyacı olduğunu unutulmamalı ve onları öncelikli gruplar arasına almalıdır. Bu dönemde sağlıklı su ve mutfak ortamı sağlanamadığı takdirde taze sebze ve meyve gibi besinlere yer verilmemelidir.

      Bölgedeki suyun sanitasyonuna dikkat edilmeli ve yerel uyarılar takip edilmelidir. Kontamine su ile bebek maması yapılmamalı, içme suyu olarak kullanılmamalı, besinlerin temizliği ve kişisel temizlikte kontamine su tercih edilmemelidir. Şişelenmiş sular veya kaynatılmış sular içmek, yemek pişirmek ve kişisel temizlik için güvenlidir. İçme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu için öncelikle imkan varsa suyun kaynatılıp soğutularak kullanılması gerekir. Eğer bu imkan yok ise içeriğinde parfüm, yüzey aktif maddesi bulunmayan sadece sodyum hipoklorit içeren çamaşır sularının kullanılması gerekir özellikle kıvamlaştırılmış çamaşır suları kullanılmamalıdır. Çamaşır suyunun etken madde miktarına bakılarak %1’lik Sodyum Hipoklorit solüsyonu hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen %1’lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.