Anne Sütünü Ve Verimliliğini Artırmak
Emziklik döneminde anne beslenmesi bebeğin sağlıklı olması için önemlidir. Bu dönemde bebeğin alması gereken en önemli besin anne sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Anne sütünün bileşimi ve miktarı annenin tükettiği besinlerden etkilenmektedir. Bebeğin yeterli kalite ve miktarda süt alabilmesi için bu dönemde anneler beslenmelerine dikkat etmelidirler.
- Anne sütünü artırmanın en önemli yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Günde yaklaşık 3-3,5 litre sıvı tüketilmelidir. Bunun 2-2,5 litresi sudan, kalanı şekersiz bitki çayları, ayran, çorba veya şekersiz meyve kompostoları olabilir.
- İlk 6 ay zayıflama diyeti yapılmamalı, bütün besin gruplarını içerensağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır. Karbonhidrat tüketimi tamamen kesilmemelidir. Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlarda biri hızlı kilo vermek adına karbonhidratların minimuma indirilmesidir. Emzikli annenin beslenme programında mutlaka kompleks karbonhidrat türü olan tam tahıllı ürünlere yer verilmelidir. Özellikle bulgurun anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
- Anneler her gün mutlaka et, süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynaklarına beslenmelerinde yer vermelidir. Özellikle kefir ve probiyotikyoğurtlar anne sütünü artırır.
- Vitamin, mineral ve posadan zengin olan kereviz, kabak, enginar, semizotu gibi sebzelerin anne sütünü artırdığını gösteren bilimselçalışmalar bulunmaktadır.
- Kayısı,İncir,pancar, havuç ve özellikle dereotu ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, susam,salep gibi besinlerin tüketilmesi süt miktarını artırmaktadır.
- Yemeklerde fesleğene yer açılmalıdır çünkü düzenli kullanıldığında fesleğen bitkisinin anne sütünü artırabileceği bilinir.
- Süt oluşumuna çok fazla şekerli gıda ve tatlı tüketmenin etkisi yoktur. Tatlı tüketmek istenildiğinde sütlü tatlılar, kurutulmuş meyveler veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
- Bu dönemde bitki çaylarından da faydalanılabilir. Örneğin; ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu artırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
- Doğal maden suları hem sıvı hem de mineral takviyesi yapan en iyi kaynaklardandır. Eğer annenin yüksek tansiyon veya böbrek problemi yok ise günde 1 şişe doğal maden suyu içebilir.
- Tahin pekmezinde anne sütünü artırıcı özelliği bulunmaktadır, miktar kontrolü yapılarak emzikli annenin beslenmesinde tahin pekmeze yer verilebilir.
- Arpa ile hazırlanmış yiyeceklerin veya çimlenmiş arpa suyunun, anne sütünün verimliliğini ciddi anlamda artırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
- Çemen tohumu anne sütünü artırıcı etkisi bilinen bitkilerden biridir. Çemen tohumu süt üretimini artıran hormonların vücutta biyosentezini artırır, ayrıca vitamin ve protein içeriğiyle besleyici destek sağlamaktadır.
- Çörek otu anne sütünü artırıcı özelliğinin yanı sıra bağışıklık sisteminide güçlendirmektedir.
- Anne sütünü artıranlar arasında muzun çiçekleri ve karabamyanın tohumları da yer almaktadır.
- Emzirirken bebeğin doğru pozisyonda tutulması da önemlidir. Bebeğin burun delikleri tıkalı olmamalıdır.
- Bebeğin sık emmesi anne sütünü artıracak en önemli etkendir. Bu nedenle gündüz 2 saatte bir gece 4-5 saatte bir emzirilmelidir.
- Emziren bir anne dinlenmeli,yorgun olmamalıdır. Yorgunluk süt oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur.
- Bebek bir memeyi emip iyice boşalttıktan sonra ikinci meme verilmelidir. Aşırı gergin tam boşaltılamayan memede süt yapımı durabilir.
- Her emzirme sonrası sıvı almaya özellikle bir miktar su içilmelidir.
- Meme büyüklüğü veya küçüklüğü süt oluşumu için önemli değildir.
- Emzirme sürecinde alkol, sigara ve kafeinli- gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunlar süt oluşumunu olumsuz etiler.
- Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, kuru baklagiller, brokoli gibi besinler gaz yapıcı özellikleri ve anne sütünün tadını değiştirebilme özelikleri nedeni ile dikkatli tüketilmelidir. Bu tarz besinleri tükettikten sonra bebekte gaz şikayetlerine ve emmeyi reddetme durumu gözleniyorsa bu besinlerin tüketimi bırakılmalıdır.