Ara Öğün Neden Önemli?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMEK İÇ İN ARA Ö ĞÜ N ŞART
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin altın kurallarından biri ARA Ö ĞÜ N yapmaktır. Ana ö ğü nlerimizi genellikle atlamayız ama ara ö ğü nler hep unutulur. Bunun sebebi de ara ö ğü n alışkanlığımızın olmaması ve ara ö ğü nlerin beslenmemiz de ne kadar ö nemli olduğunu bilmememizdir.
Ara ö ğü nlerin en ö nemli faydası yeme-iç me krizlerini ö nlemesidir. Midemiz 2,5-3 saat sonunda boşaldığı iç in karnımız acıkmaya başlar ve bu yü zden ö nü mü ze ne gelirse tü ketiriz, miktarlarına da dikkat etmeyiz. Hâ lbuki midemiz tamamen boşalmadan yarım saat bir saat ö nce yapılacak 100-200kkallik ufak ara ö ğü nler iştahımızı baskılar. Ayrıca kan şekerinin de dü zenlenmesine yardımcı olur. Hipoglisemi tehdidini azaltır. Hipoglisemi ataklarının da az yaşanması daha ç ok sakinlik ve konsantrasyon artışı demek. Ç ü nkü hipoglisemiler azaldıkç a sinirlenip ö fkelenmeler de azalıyor. Saldırgan yemeler, hızlı ç iğnemeler, ç iğnemeden yutmalar ve daha pek ç ok yeme davranışı bozukluğu kayboluyor.
Dü zenli ara ö ğü n yapan kişilerde sık beslenme alışkanlıkları kazanıldığı iç in metabolizma hızı da artışa geç iyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Sık sık yapılan ara ö ğü nler gö bek bö lgesindeki yağlanmanın en bü yü k dü şmanıdır.
Mide-barsak problemi yaşayanlar, yemeklerden sonra gaz-şişkinlik sorunum oluyor diyenler iç inde ara ö ğü n yapmak bire bir. Ç ü nkü hızlı yeme, ç iğnemeden yutma alışkanları kaybolduğu iç in yemeklerden sonra ki problemler seyreliyor. Bunu daha da aza indirgemek iç inse ara ö ğü nlerde ki tercihimizi lifli gıdalardan yana kullanmak barsak sağlığınızı kontrol altına alır hem de lif iç eriği yü ksek besinlerin mide de daha uzun sü re kalmalarından dolayı kendinizi daha uzun sü reli tok hissedersiniz.
ARA Ö ĞÜ N YAPARKEN KİLO ALMAYIN
Ara ö ğü n yaparken dikkat etmemiz gereken en ö nemli konu ise sağlıklı atıştırmalıklarla abur cuburu birbirine karıştırmamamız gerektiği. Light biskü viler, etimek dilimleri ile birlikte yağsız peynir, light yoğurt, ayran veya sü t, tuzsuz leblebi, yağsız-tuzsuz patlamış mısır, taze ve kuru meyveler, birkaç yağlı tohum [3-4 ceviz, 5-6 fındık, 7-8 badem gibi seç enekler], taze,haşlanmış, kö zlenmiş yağsız sebze parç aları mü kemmel seç imlerdir.
Şeker ve şekerli gıdaları, cips-kremalı biskü viler ve patates kızartması gibi yağ iç eriği yü ksek gıdaları, asitli ve şekerli iç ecekleri, tuz oranı yü ksek yiyecekleri tü ketmek ara ö ğü nlerde tamamen yanlış seç imlerdir ve kilo almanıza neden olur. En doğru ara ö ğü n seç imleri ise şu şekilde olabilir:
3 kuru kayısı, 2 parç a ceviz
Yarım paket diyet biskü vi, 1 bardak light sü t ile
1 kutu yoğurt, 10 -15 adet yaban mersini
1 kutu az yağlı sü t, 1 porsiyon taze meyve
3 adet grisini, 1 bardak ayran
Yarım paket diyet ç ubuk kraker, ayran
½ simit, 2 light karper peynir
1-2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir
Light kaşarlı kepekli tost, sö ğü ş sebze
1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık
1 su bardağı yağsız patlamış mısır, 1 avuç kuru ü zü m
Ç iğ sebzelerden oluşan salata tabağı, 1 dilim peynir, 2 adet galeta
1 avuç beyaz leblebi, 1 bardak kefir
5 adet kuru erik, 10 badem