Bize Ulaşın

shape shape

Buğdayın Kalbi Ruşeym

Amerika’da whet germ Türkiye’de ise ruşeym diye adlandırılan bu nadide besin öğesi aklınızı karıştırmasın, yeni bir şey ile karşılaşmıyorsunuz. Aslında hepimizin çocukluktan beri bildiğimiz buğdayın tam da kendisinden bahsediyoruz.

Her canlının bir kalbi olduğu gibi, buğdayın da kalbini, yani tanenin filizlendiği %2’lik kısmı oluşturuyor. İşte bu vitamin ve mineralden zengin %2’lik kısmı da ruşeym diye adlandırıyoruz. 1000 kg’lık buğdaydan yaklaşık 1 kg ruşeym elde edilebiliyor. İzmir’de beslenme uzmanı deyince ilk akla gelen kurum Diet Time’ın araştırmalarına göre Türkiye’de 25milyon tonluk buğday üretimine rağmen rüşeymin besin değerinin farkına ne yazık ki yeni yeni varıyoruz, Avrupa ve Amerika’da yaşayanlar ise bu lezzeti ve vitamin deposunu daha erken keşfedenlerden.

Ne yazık ki şimdiye dek gelişen pazar talebi üzerine, unlar olabildiğince beyazlaştırılarak sofralarımızda ki yerini aldı. Buğdayın kepek kısmıyla beraber embriyosu da öğütülüp çoğu zaman hayvan yemi olarak kullanıldı.

Oysaki hayvan yemi olarak kullandığımız, yüzüne bakmadığımız, bugün yurt dışında kullanımı oldukça fazla olan ruşeym buğdayın bize sunduğu en değerli öğesi.

RUŞEYMİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

Ruşeym lesitin, esansiyel yağ asitleri, proteinler, manganez, çinko, krom içermesinin yanı sıra esas değerini yüksek oranda doğal E vitamini, A vitamini ve B vitaminleri içermesine borçlu.

Bu zengin vitamin-mineral içeriği sayesinde de birçok rahatsızlığa iyi geldiğini İzmir diyetisyenleri Diet Time, danışanlarına anlatmaktadır. Ruşeym;

  • İçeriğinde ki E vitamini sayesinde cildin yaşlanmasını geciktiriyor ve hücreleri güçlendirerek cildi güzelleştiriyor. Amerika’da da bu özelliğinden dolayı kozmetik sanayi de oldukça fazla kullanılıyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden ötürü bugün Kanser tedavisinde de sıklıkla kullanılıyor.
  • Ateroskleroz oluşumunu engelleyerek koroner kalp riskini azaltıyor.
  • Kanın pıhtılaşmasını engelliyor ve diyabetli hastalarda damar tıkanıklığının oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.
  • Kansızlığı önlüyor.
  • Halsizliğe, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Böylece kilo yönetiminde ve şeker hastalarının beslenmesinde rüşeyme yer verilebilir.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler sağlıyor.
  • Gözde katarakt oluşumunu geciktiriyor.
  • Doğal afrodizyak özelliği gösteriyor ve kısırlık tedavisinde kullanılıyor.

 

Görüyoruz ki ruşeymin faydaları saymakla bitmiyor. İzmir’de sağlıklı beslenme deyince rüşeym artık akla gelen tahıllardan oluyor.  Ruşeym unu ile zenginleştirilmiş ekmekleri ya da soğuk sütünüze, yoğurdunuzun üzerine ilave etmeyi, salatalarınızda çorbalarınızda birer tatlı kaşığı kullanmayı unutmayarak sofralarınızı ruşeym ile zenginleştirebilir, hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırabilirsiniz.