Bize Ulaşın

shape shape

Dikenli İncir

 
1700’lü yıllardan bu yana latince adıyla Opuntia ficus-indica, çok sıcak kurak bölgelerde yetişebilen bir kaktüs türüdür. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilebilen özellikle de Antalya, Adana ve Mersin illerinde yetişen Dikenli incir (Hint inciri), kaktüs türü olması sebebiyle uzun süre susuz kalabilir ve kuraklığa dayanabilir. Dikenli incir meyvesinin içinde çok sayıda çekirdek bulundurur. Çok yıllık bir bitki türü olan dikenli incir, dikenli olması sebebiyle toplanması yani hasat edilmesi sırasında çok dikkat edilmelidir. Dikenler vücuda değdiği anda acı verebilir ve kaşıntı oluşturur. Hatta dikenleri yüzünden yetiştiği bölgelerdeki halk tarafından bahçe kenarlarında çit maksadıyla kullanılmaktadır. 
 
Bu meyve ülkemizde çeşitli isimlerle bulunur; frenk yemişi, frenk inciri, kaktüs meyvesi, frencir, kaynana dili, eşek inciri, dikenli incir, babutsa, sabbara, kürek yemişi, Hint inciri, pabuç inciri bilinen isimleridir.
 
1 Adet Hint İnciri 8 kcal'dir. 
Hint İncirinin Besin Değerleri (100 gr)
Kalori (kcal) 41
Karbonhidrat 10 g 
Toplam yağ 0,5 g
Protein 0,7 g
Diyet Lifi 3,6 g
Sodyum 5 mg
Potasyum 220 mg
 
Genelde soğuk olarak tüketilir, bu nedenle satıcılar buz parçalarının üzerine serer, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulmaktadır.
 
Beslenme uzmanlarının programlarında yer alma sebeplerinden biri çok güçlü bir antioksidan olması, serbest radikalleri bastırması ve kas dokusunu güçlendirmesidir. 
 
Kolesterolün düşmesini sağlıyor.
 
C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, sağlıklı beslenmenin içinde yer almakta, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine de sahiptir.
 
Yemeklerden sonra yendiğinde sindirim sistemi üzerinde iyi etkiler yarattığı kanıtlanmıştır. Günde 2-3 tane yediğinde bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlık sorununu giderir, magnezyum içerir.
 
Kan yaptığı, cilt hastalıklarına iyi geldiği, çabuk yaraları kapattığı bilinen etkilerindendir.
 
İbn-i Sina‘ya göre bütün meyvelerden daha besleyici özelliği olan incir, yaz aylarında halsizlik ve yorgunluğa karşı enerji veren bir özelliğe sahiptir.
 
Fakat beslenme uzmanı olarak uyarmak isteriz; 2-3 adetten fazla tüketmek enzimler açısından sindirilemeyen çekirdeklerinin bağırsakları tıkaması gibi, karın ağrısı gibi, şikayetler biz de ciddi rahatsızlıklar oluşmasına sebep olur.