Bize Ulaşın

shape shape

Sirke İle Gelen Sağlık

 

Fransızca Vinaigre ‘’Ekşi şarap’’ ın günümüzde kullanılan adı sirkedir. Şarap, melas, sorgum, elma, armut, üzüm, çilek, kavun, hindistan cevizi, bal, bira, patates, pancar, akçaağaç şurubu, malt, tahıl, peynir altı suyu dahil olmak üzere mayalanabilir karbonhidrat kaynağı olan hemen hemen her üründen yapılabilmektedir.İnsanoğlu sirkeyi binlerce yıldır çeşni ,gıda koruyucusu ve temizlik maddesi olarak kullanmıştır. Sirke, E. coli de dahil olmak üzere gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakterilerin üremesini engeller.Bir çalışmada, sirkenin bazı bakterilerin sayısının% 90, bazı virüslerin ise% 95 oranında azalttığı bulunmuştur.

Diet Time olarak takip ettiğimiz son yayınlarda ise; antibakteriyel aktivitesinin yanında kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, antioksidan aktivitesi nedeniyle sık sık araştırmalarda görmekteyiz.

Sirkenin Yararları

Kan Şekeri Seviyesini Düşürür ve Diyabetle Savaşır:İnsanlarda yapılan diğer birçok çalışma, sirkenin, yemeklerden sonra insülin fonksiyonunu ve kan şekeri seviyesini düşürdüğü göstermektedir.Elma sirkesi, insülin duyarlılığını geliştirmede ve yemeklerden sonra kan şekeri tepkilerini azaltmada etkilidir.Açlık kan şekerini düşürür. Beslenme uzmanı olarak söyleyebiliriz ki sirke diyabetli kişiler için yararlı olabilir.

Kilo vermenize ve karın yağını azaltmanıza yardımcı olur:Zayıflama diyetlerimizde sıkça önerdiğimiz sirke yağ kaybına yardımcı oluyor.Yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke tüketilirse doluluk hissi artar ve günün geri kalanında 200–275kkal daha az alındığı görülebilir.

Kolesterolü Düşürür ve Kalp Sağlığını geliştirir:Hayvan çalışmaları, elma sirkesinin kalp hastalığı riskini azalttığını,kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor.Salatayla ile sirke yiyen kadınların kalp hastalığı riskinin azaldığını gösteren gözlemsel bir çalışma da yapılmıştır.

Kalsiyum Seviyesini Arttırır:Sirke, kalsiyumun serbest kalmasına yardımcı asetik asit içerir. D vitamini gibi sirke içindeki diğer besin maddeleri de kalsiyum emilimi için gereklidir. 

Sirkenin Sağlıklı Kullanımı

Diyetisyen olarak tavsiyemiz, diyetinize elma sirkesini dahil etmenin en kolay yolu salata sosu olarak zeytinyağı ile beraber kullanmaktır.Bazı insanlar da suyla seyreltmeyi ve bir içecek olarak içmeyi sever. 1–2 çay kaşığı (5-10 ml) ila 1–2 yemek kaşığı (15-30 ml) arasında sirkeyi, büyük bir bardak su ile karıştırarak tüketilebilir.Bir seferde 1 çorba kaşığından (15 ml) daha fazla almak bulantıya neden olabilir.