Bize Ulaşın

shape shape

Her Derde Deva Kefir

HER DERDE DEVA KEFİR

Probiyotikler bağırsakta yaşayan ve sindirime yardımcı olan sağlıklı bakterilerdir. Prebiyotikler ise bağırsaklarınızda bulunan yararlı mikroorganizmaların büyümesini destekleyen besin bileşenleridir. Yani prebiyotikler probiyotiklerin besinidir. Prebiyotiklerin ve probiyotiklerin birleştirilmesi bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin çeşitliliği ile bağırsak florasını sağlıklı bir dengeye getirmenize yardımcı olabilir. Doğal probiyotik kaynağı dediğimiz pek çok besin vardır.

İşte onlardan biri kefir! O zaman gelin doğal probiyotik kaynağı kefirle tanışalım;

Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve kefir tanelerinin mayalanması yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Kefir kelimesi ‘keyif’ sözcüğünden türetilmiştir.

Kefir içeriğinde:  

Torula mayaları, 

Saccharomyces sp.

Lactococcus spp.,

Lactobacillus spp.

Leuconostoc spp gibi birçok yararlı mikroorganizma bulunur.

Kefir, yoğurda benzer, ancak daha ince bir kıvamda olan fermente bir süt ürünüdür.  Geleneksel olarak, sütün kefir taneleri ile fermente olurken; endüstriyel üretimde ise, tanelerden elde edilen veya izole edilen mikroorganizmaların kültür olarak kullanılmasıyla üretilir.

Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besin değeri yüksektir. Homojen, pürüzsüz, viskoz ve kremamsı bir yapıya sahip olan kefir, içerisinde karbondioksit, etil alkol ve uçucu yağ asitleri gibi fermantasyon ürünlerini bulundurmaktadır. Kefir, farklı süt hayvanlarının hem tam yağlı hem de yarım yağlı veya yağsız sütlerinden üretilebilmektedir. Özellikle çocuklarda, gebelerde ve emziklilerde kullanılması oldukça yararlıdır.

Kefir mucizesi

Kefirin gençlik içkisi olarak tanındığı ve su yerine içildiği Kafkasya' da tüberküloz, kanser ve hazımsızlık gibi hastalıklara rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaşması dikkatleri çekmiştir. Yapılan araştırmalarda kefirin bu konuda önemli rol oynadığı saptanmış ve bazı hastalıkların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.

Kefirin yararları:

·         Β-galaktoasidoz ile laktoz intoleransının semptomlarını azaltır.

·         Kolon kanseri gibi bağırsak kanserlerini önleyici etkisi vardır.

·         Kefirin içerisindeki kısa zincirli yağ asitleri sindirim ve bağışıklık sistemini destekleyicidir. Böylece diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkları önleyici etkisi vardır. 

·         Kefirde oluşan asetik asit, antibiyotiklerin E. coli ve Salmonella gibi hastalık yapıcı bakterilerin olumsuz etkilerini azaltır.

·         Kan şekerinin düzenlenmesi ve protein içeriğinin yüksek olması ile iştah kontrolünde etkilidir.

·         Total kolesterol, trigliserit ve LDL (kötü kolesterol) kolesterolün düşmesini sağlar ve böylece kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki vardır.

·         Düzenli tüketildiğinde sindirim sistemini sağlıklı tutar ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. 

·        Kefir içeriğindeki laktik asit bakterileri ile ishal, kabızlık ve emilim bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunlarının görülme sıklığını ve süresini azaltabilir. 

·         Mide kanserine sebep olabilen H.pylori’nin neden olduğu enfeksiyonları önler.

·         Radyasyonun insan vücuduna karşı olumsuz etkilerini azaltır.

·         Whey proteininden zengindir bu sayede kas kütlenizi desteklerken; kalsiyum, fosfor içeriği ile kemik sağlığınız için de önemli rol oynar.

 KEFİR NASIL YAPILIR?

Yaklaşık bir kilo süte, ceviz büyüklüğünde kefir mayası eklenir. Sütü cam bir saklama kabına alıp kapağını kapatmadan önce streç filmle ağzı kapatılır. Böylece hava alması engellenir. Daha sonra kapağı kapatılıp karanlık bir ortama koyulur. 24 saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Mayalandıktan sonra ise plastik süzgeç yardımıyla süzülür. Mayalanan kefir, yoğurt kıvamına yakın bir hal almış olmalıdır. Bu kıvamı yakaladıysanız kefiriniz hazır afiyet olsun. Tüm bu işlemler sırasında metal kaşık kullanmamaya özen gösterin. Süzgeçte kalan kefir mayasını temiz bir su ile yıkayarak tekrar mayalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

1 su bardağı kefir besin ögesi ihtiyacınızın ne kadarını karşılar?

Enerji ve besin ögeleri

1 su bardağı

Karşılama yüzdesi

Enerji

132kkal

%7

Karbonhidrat

8g

%3

Protein

7g

%12

Yağ

7g

%11

Kalsiyum

240mg

%24

B12 vitamini

2mcg

%24

A vitamini

106mcg

%67

 

 Yeni Asır Linki: https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2019/03/31/her-derde-deva-kefir