Bize Ulaşın

shape shape

Karnıyarık Otu Tozunun 5 Faydası

Psyllium lifi yani halk arasında karnıyarık otu tozu olarak da bilinen destek plantago ovata bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Özellikle fonksiyonel beslenmede daha sık karşımıza çıkmaktadır. Genellikle granül, kapsül veya toz formlarda bulunmaktadır. Suda çözünürlüğü yüksek bir lif olması nedeniyle kabızlığa yardımcı pek çok ilaç ve takviyenin bileşiminde yer almaktadır. Genellikle Asya kıtasında, özellikle Hindistan’da daha çok üretilmektedir. Türkiye’de de üretimi yapılabilmektedir. Lif olması nedeniyle özellikle bağırsak sağlığını geliştirmede etkilidir ve genel sağlık üzerinde de pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır.

Kabızlığa Karşı Etkili

Psyllium lifi, sindirim kanalında su çekip dışkının hacmini arttırarak akışkan bir bileşiğe dönüşür, bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olur ve kabızlığa karşı etki gösterir. Yapılan çalışmalarda kabızlığa karışı buğday kepeğinden bile daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bağırsak sağlığında genel olarak etkili olabilmesi için düzenli kullanımı önerilmektedir. Su emici özelliği nedeniyle ishalde de etkili olabilmektedir.

Yüksek Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcı Olabilir

            Jel oluşturan lifler besinlerin sindirimini yavaşlatarak şekerin daha yavaş metabolize olmasını sağlamaktadır. Bu özelliği nedeniyle de kan şekeri düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadırlar. Yapılan çalışmalar tip 2 diyabeti olan kişilerde, kan şekeri düzeylerini azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir. 

Tokluk Hissi

            Psyllium lifleri ince bağırsakta sindirime dirençli liflerdir. Ayrıca sindirim kanalından geçerken su emici özelliği nedeniyle hacmi artar buna bağlı olarak tokluk hissini destekler ve açlığı geciktirir.

Prebiyotik

Lifler sindirime dirençli olsa da bir kısmı bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilmektedir. Bu yüzden diğer liflere göre daha yavaş fermente olmaktadırlar ve bu özellikleri sayesinde gaz ve şişkinliğe neden olmamaktadırlar. Özellikle probiyotiklerle birlikte kullanımında bağırsak florasının güçlenmesine büyük bir destek sağlayabilmektedir. Ülseratif kolit ve crohn gibi hastalıkların tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Hamurların Kıvamı İçin Glüten Benzeri Etki

Karnıyarık otu tozu içindeki polisakkaritlerin jelleşme özelliği nedeniyle gıda endüstrisinde bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Bu özelliği sayesinde glütensiz ürünlerin de hamurunun iyi olmasını sağlamaktadır. Özellikle glütensiz beslenenler için kıvamı iyi hamur hazırlamada yardımcı olacaktır. Gıda endüstrisinde de glütene ikame olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda karnıyarık otu tozunun kullanılmasının tat, koku ve doku özelliklerinde herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı görülmüştür.

 

Kimler Tüketmeli, Tüketmemeli ?

Çölyak hastası kişilerin tüketmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ancak alerjik bireyler, hamileler, emzirenler ve bebekler için kullanımı uygun değildir. Bu grupların dışında herkes tüketebilir. Özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için iyi bir alternatif olacaktır. Bazı ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. İlaç kullanan kişiler kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

Bol su ile birlikte günde 5-10 g alınabilir ve gün içinde de mutlaka bol su tüketilmelidir. Günde 20 g’dan fazla tüketiminde karın ağrısı, kramp, ishal, mide bulantısı ve gaz gibi şikayetlere neden olabilir. Su ile karıştırılarak veya yulaf lapası, krep, pankek gibi tariflerin içine eklenerek kullanılabilir.