Kurubaklagil Den Gelen Sağlık
Kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlarıdır. En bilinen başlıca kurubaklagil çeşitleri; nohut, fasulye, bezelye, mercimek, maş fasulyesi, börülce ve soya fasulyesidir. Bileşimleri esas olarak karbonhidrat ve proteindir. Tanelerin dış kısımlarında posa, iç kısımlarında ise nişasta bulunur. İçeriğindeki yağlar, genellikle doymamış yağlardır, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Soya fasulyesi en yağlı baklagil türüdür. Diyette et, yumurta gibi gıdaların tüketilemediği durumlarda kullanılabilecek iyi bir protein kaynağıdır. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içine mercimek, nohut gibi kurubaklagillerin eklenmesi ve iyi pişirilmeleri protein kalitesini yükseltir. Kuru baklagiller; B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve posa içeriği yönünden zengindir. Beslenme uzmanlarımızın tavsiye ettiği gibi C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmeleri, yapılarındaki demir ve kalsiyumun vücutta kullanılmasını artırır.
Türk mutfağının geleneksel yiyecekleri arasında yer alan ve İzmir Bölgesi’nde de salata olarak çok tercih edilen kuru baklagiller, hem çok besleyicidir hem de kalp hastalıkları riskini ve kötü kolesterolü düşürür. Araştırmalar, kuru fasulye alımının serum kolesterol konsantrasyonunu azalttığını, içeriğindeki posa sayesinde kan şekerini dengelediğini, diyabeti birçok açıdan düzelttiğini ve metabolik fayda sağladığını, bunun da kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir. Diet Time İzmir olarak beslenme programlarımızda sıkça yer verdiğimiz kurubaklagiller uzun süre tok hissetmenizi de sağlayacaktır.
Bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagillerin 'gaz yapma' etkisini azaltmak için ıslatma işlemi sırasında içinde bulunduğu su dökülmelidir. Bebeklerde ve sindirim sistemi problemi olanlarda kuru baklagillerin dış zarının soyulması da sindirimi kolaylaştırmaktadır. Fakat pişirmek için haşlama yöntemi tercih edildiyse B grubu vitaminlerden kayıp vermemek için haşlama suyunun dökülmemesi gerekir.
Sağlıklı ve yeterli beslenmek için haftada en az 2-3 kez kuru baklagiller tüketilmesi gerekmektedir. Kuru baklagiller Maliyeti düşük, vitamin ve minerallerden zengin protein içeriğine sahip besleyici gıdaların başında gelmektedir.