Migrene Zencefil Uykusuzluğa Zerdeçal
ZENCEFİL
Zencefil baharat kavanozlarınızı süsleyen baharatlardan biri mi? Mide bulantılarınızda, soğuk algınlığı gibi durumlarda zencefilli çaya kucak açanlardan mısınız? Zencefil güne enerjik başlamayı sağlayan, bağırsakları çalıştıran bir bitkidir. Taze, kurutulmuş ya da toz formlarda bulunabilir. Kendine has bir koku ve tada sahiptir, bu içerdiği doğal yağlardan kaynaklanır.
- Mide bulantısı için olan faydasına bakacak olursak özellikle hamileler ve gastrointestinal sorunlar yaşayan bireyler güvenle kullanabilir.
- Deniz tutmasına karşı uzun bir süredir kullanılmakta hatta deniz tutması için reçeteli ilaçların içine eklenmektedir.
- Ameliyat sonrasında yaşanan veya kemoterapi hastalarında sıklıkla görülen bulantı ve kusmayı da engellemektedir. Burada önemli olan kemoterapi ilaçları ile oluşabilecek etkileşimi için doktora mutlaka danışmaktır.
- Midenin daha çabuk boşalmasını sağlayarak hazımsızlık problemleri için kullanılmaktadır.
- Bağırsak kaslarının hareketini aktive eder, tükürük salgısını uyarır, mide salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır.
- Kan şekerini düşürme etkisiyle birlikte tip 2 diyabet hastalarında güvenle tercih edilebilir.
- Diz ostreoartriti olan hastaların ağrılarını azaltır. Ağrılı eklemleri ve sert kasları gevşetmeye yardımcı olan bir anti-enflamatuar etkiye sahiptir.
- Zencefildeki gingerol, anti-enflamatuar ve antioksidan etkisiyle aynı zamanda oksidatif stresi azaltır.
- İşlenmemiş zencefilde bulunan 6-gingerolün kansere karşı koruyucu olacağı düşünülmektedir.
- Migren şiddetini ve süresini azaltır.
- İştahı baskılama özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcıdır.
- Egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını azaltır.
- Adet sancılarını azaltır.
- LDL ve kan trigliserit düzeylerini düşürür. Böylece kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Zencefilin bilinen zararlı bir yan etkisi yoktur. Ancak safra taşı ve kanda pıhtılaşma sorunları olanların doktor kontrolünde kullanması tavsiye edilmektedir
- Boğaz ağrısı, öksürük gibi durumlarda çocuklarınız için balın içine zencefil ilave ederek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Eğer kilo verme sürecinde iseniz kendiniz ise zencefil ilave ettiğiniz bitki çayı tüketebilirsiniz.
ZERDEÇAL
Zerdeçal özellikle Hindistan’da ilaç ve baharat olarak kullanılan köriye sarı rengini veren bir baharattır. Zerdeçal baharatından elde edilen organik bir bileşik olan kurkumin, bir flavonoiddir. Baharata parlak sarı rengini veren de kurkumindir ve zerdeçaldaki en etken maddedir. Kurkuminin kana karışması zordur bu yüzden yağ içeren besinlerle ve biyoyararlanımını artırmak için piperin içeren karabiber ile birlikte tüketilmesi kana karışmasını hızlandıracaktır.
- Antibakteriyel ve antiviraldir.
- Kolesterolü düşürür.
- Arterlerin sertleşmesini azaltır.
- Güçlü bir anti-enflamatuar olması nedeniyle enflamatuar ilaçların gösterdikleri etkileri yan etkiler olmaksızın gösterebilir.
- Antioksidan içeriği ile serbest radikalleri nötralize eder ayrıca vücudun kendi ürettiği antioksidanları da harekete geçirir.
- Kalp hastalıklarına yol açan bazı faktörlerin azaltılmasında bu sayede de kalp hastalıklarından korunmada etkilidir.
- Diyabetik nefropatideki oksidatif strese karşı antioksidatif mekanizma sağlar
- Moleküller düzeyde kanserli tümörlerin büyümesini ve kanserin başka hücrelere yayılmasını engelleyebilir. Bu sayede kanser tedavisinde kullanılabilir.
- Tümörlerin metastazlarını azaltan ve ilk etapta büyümelerini tahrip edebilen veya önleyebilen son derece güçlü bir antioksidandır.
- Daha iyi bir gece uykusuna sahip olmanızı sağlar.
- Anksiyete ve depresyonun önlenmesinde etkilidir.
- Safra arttırıcı etkisi ispat edilmiştir. Safra kesesinde kasılmayı uyararak kesenin boşalmasını sağlar. Bu nedenle safra rahatsızlıklarında kullanılır.
- Kalbi korumada görev alan sağlıklı yağ asitlerini, B12 dışında tüm B grubu vitaminleri içerir ve folik asit açısından da zengindir.
- Magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi birçok minarelden zengin bir baharattır.
- Güçlü bir kolorektal kanser inhibitörüdür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Zerdeçal gıdalarda peroksit oluşumunu engelleyerek muhafaza süresini artırmaktadır.
Peki diyetimize nasıl ve ne kadar zerdeçal eklemeliyiz ki, bu koruyucu özelliklerinden faydalanalım? Tabii ki düzenli olarak taze ya da toz şeklinde zerdeçal tüketmek en doğrusudur. Çünkü bu kök bitki içinde sadece kurkumin değil birçok farklı bileşim, antioksidan etkili molekül bulundurur. Ancak eğer amacınız zerdeçalın faydalarından maksimum bir şekilde yararlanmaksa, zerdeçal kökünde sadece % 3 oranında kurkumin bulunur ve vücut tarafından emiliminin çok düşüktür. Bu yüzden kurkumin içeren besin desteklerinden yararlanabilirsiniz.
Ben bitki olarak alma taraftarıyım derseniz ise yoğurdun içine 1 çay kaşığı toz zerdeçal ekleyebilirsiniz. Hatta bu karışıma 1 çay kaşığı zencefil de ekleyerek kendinize sağlıklı bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Yeni Asır Linki: https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2019/04/21/migrene-zencefil-uykusuzluga-zerdecal