Şifa Deposu Kış Sebzeleri
Her geçen gün sağlığımızın kıymetini daha da iyi anlıyor,bağışıklığımızı güçlendirmenin önemini daha iyi kavrıyoruz. Bu konuda o kadar şanslıyız ki şu an marketlerde, tezgahlardayer alan birçok mevsim sebzesi zaten bu görevi bizim için yapmaya hazır. Vitamin, mineral ve posa bakımından zengin sebzeler sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarıdır. Örneğin karnabahar, pırasa, lahana ve brokoli gibi kış sebzeleri içerdikleri kükürtlü bileşikleri sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Hadi gelin sofralarımızı rengarenk kış sebzeleri ile renklendirelim, sağlığımıza sağlık katalım.
BALKABAĞI
Balkabağı sadece parlak bir renk tonu sunmakla kalmaz, aynı zamanda lezzetli bir tada ve bol miktarda besin öğesine sahiptir. Posa, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin sağlık deposudur. Balkabağı önemli bir A vitamini kaynağıdır. Güçlü görme ile bağlantılı bileşenleri yapısında bulundurur ve görme sağlığı için faydalıdır. Beta karoten, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere balkabağında bulunan antioksidanlar cilt sağlığında önemli yer tutar. Bağışıklığın oldukça önemli olduğu bu kış aylarında sıcak bir balkabağı çorbası iyi bir seçimdir.
KEREVİZ
Kereviz kışın sofralarımızda yer alan sebzeler arasındadır.Maydanoz ve dereotu ile aynı ailenin üyesidir. Kerevizin hem kökü hem de sapı sebze olarak tüketilir. Diğer sebze türlerinde olduğu gibi temel besin içeriği yanında, vitamin mineral içeriği yüksek, posa kaynağıdır. Kereviz apigenin adlı bir bileşik içerir. Fenolik bileşikler grubundan olan apigeninantioksidan özelliği ile vücudu hücresel hasara karşı korur.
Kereviz kalorisi düşük, su içeriği yüksek sebzeler arasındadır. 100 gramı yaklaşık olarak 43 kalori içerir. Yaklaşık olarak %95’i sudan oluşur. Yüksek miktarda posa içermesi ile de sindirimin desteklenmesini sağlar. Kerevizi isterseniz yemeklerde kullanabilir, isterseniz çiğ olarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca bir adeti sadece 10 kalori olan kereviz sapı da çiğ olarak iyi bir ara öğün alternatifi olacaktır.
PIRASA
Ne yazık ki tadından ve kokusundan dolayı pek tercih edilmeyen pırasa, soğan ve sarımsak ile aynı ailede yer alır. Kükürtlü bileşikler bakımından zengindir. Kükürtlü bileşikler soğan, sarımsak ve pırasaya özgü keskin tat ve aromayısağlayan bileşiklerdir. Soğan ailesi kalp sağlığı için önemli ve kötü kolestorol olarak bilinen LDL kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Pırasada bulunan gallik asit yaşlanmaya karşıtı özellik gösterir.
TURPGİLLER SAĞLIK DEPOSU
Kış mevsiminin yıldızları olan brokoli, lahana, brüksellahanası, karnabahar, turp sofralarımızın baştacıdır. Araştırmalar, bu sebzelerin tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara karşı koruduğunu bildirmektedir. Özellikle bu grup sebzelerin tüketimi, genel sebze tüketiminin aksine, kansere karşı çok daha güçlü bir koruyuculuk sağlar. İçerdiği biyoaktif bileşenler arasında kuarsetin gibi flavonoidler, selenyum ve C vitamini gibi vitamin mineraller yer alır. Ancak kansere karşı etkiglukozinolat adlı bileşikler sayesindedir. Bu sebzelerle ilgili önemli nokta guatrojenik besinler olarak geçer. Bu yüzden tiroid ile ilgili rahatsızlığınız varsa tüketimine dikkat edilmelidir. Faydalarını artırmak için, sebzeler iyi çiğnenmeli yüksek ısı uygulamalarından ve uzun süre haşlamalardan kaçınılmalıdır.
KARNABAHAR
Karnabahar oldukça düşük kaloriye sahiptir. 100 gramında yaklaşık 25 kalori içerir. Kansere karşı vücut direncini arttırır. Kış mevsiminde bağışıklığın güçlendirilmesinde başrollerden biri olan C vitaminini iyi düzeyde içerir. Çocuklar tarafından çok sevilmese de şanslıyız ki kısır, köfte, mantı olarak birçok farklı tarifle karnabaharı öğünlerimize ekleyebiliriz.
LAHANA
Lahana; birbirinden farklı birçok çeşidi olan, vitamin ve mineralden zengin, antikanser ve antioksidan etkileri olduğu bilinen, kalorisi düşük bir kış sebzesidir. Lahanada polifenololarak izotiyosiyanatlar kolon ve prostat kanseri riskini azaltmada etkilidir. Ayrıca içerdiği yüksek oranda polifenollersayesinde güçlü antioksidan etki gösterir. Toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynayan lahana; çorba, sarma ve dolma, turşu ve salatalarda birçok farklı kullanım alanına sahiptir.
Kırmızı lahananın önemli bileşeni olan antosiyanin kalp dostu ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kırmızı-mor renk sebzeler yaşlanma karşıtı etki göstererek cildin sağlıklı ve genç kalmasını sağlar.
BROKOLİ
Brokoli, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıkları önleme potansiyeline sahiptir. Brokolide bulunan ve esas olarak onu tüketen bireylerin bağışıklık sistemini ve antioksidan savunmasını olumlu yönde etkileyen glukozinolatlar, sülforafan ve selenyum gibi bileşenler içerir. İyi bir posa kaynağıdır, sindirim sisteminin düzenlenmesinde rol oynar. Bu sağlığa yönelik faydaları için mutlaka pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral kayıplarının önlenmesi için en uygun yöntem buharda pişirme olacaktır.
Mevsiminde sebze tüketimi ile sağlığınıza sağlık katın.