Bize Ulaşın

shape shape

1 Kg Ceviz 7000 Kalori Mi?!

 
1 kg cevizin 7000 kalori olduğunu duymak bir anda gözlerinizi yerinden fırlatmış olabilir. Ama korkmayın! Genel olarak cevizde %3.5 su, %15- 30 protein, %55-77 yağ, %1-3 kül, ve %5-15 oranında da karbonhidrat (ağırlık selüloz) bulunmaktadır. Ayrıca cevizin meyvesi, Ca, P, Mg, Ag, Fe, Na, K gibi mineraller bakımından zengin olduğu gibi A, B1, B2, B6, C vitaminlerini içermektedir. Doymamış yağ asitlerinden zengindir.  Ceviz yağının; %72 çoklu doymamış yağ asidi (%59 linoleik [n-6], %13 α-linolenik [n-3]), %18 tekli doymamış yağ asidi (oleik asit) ve %10 doymuş yağ asidi içerdiği bilinmektedir. Çoklu doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalıklarını önlemede; vücutta inflamasyonu önlediği , yüksek tansiyon problemlerine iyi geldiği, özellikle kan yağları seviyesini azalttığı, trombosis ve damar tıkanıklığını engellediği yapılan araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Bunun yanı sıra bileşiminde yer alan Mg ve K minerallerinin kan basıncını düzenlediği, arjininin de kan basıncını düşürebildiği ifade edilmektedir.
 
Vegan ve vejetaryen beslenmesinin önemli bir parçası
 Biyolojik kalitesi yüksek (lisin/arjinin oranı düşük) ve kolay hazım edilebilen protein içermesi sebebiyle vejetaryen beslenmede önemli bir yeri vardır. Vejetaryen beslenmede, baklagiller ile birlikte ceviz tüketildiğinde gereksinim duyulan proteinlerin büyük çoğunluğunun karşılandığı ifade edilmektedir. 
 
Lezzetli tariflerde olmazsa olmaz!
 Ceviz; kuruyemiş olarak tüketilebildiği gibi, pasta ve bisküvilerde, reçel ve helva yapımında, yağ olarak hatta parfüm sanayisinde bile kullanılmaktadır. 
 
Çocuğunuzun zekasını ceviz ile güçlendirin.
 Özellikle besleyici değerini artırmak için çocuklara yapılan kek, bisküvi veya ara öğünlerde ceviz kullanılmalıdır. Çocukların beyin gelişimini destekler. Zeka puanlarının artışına yardımcı olur.
 
Kalp-damar sağlığı için düzenli tüketin!
 Başta ABD olmak üzere son yıllarda birçok ülkede yapılan araştırma sonuçlarına göre kalp rahatsızlığı olan hastalara özellikle ceviz tüketimi önerilmektedir. Çünkü kalp ve kolesterol bakımından bazı sağlık problemleri olan kişilerin beslenmesinde cevize yer verilmesi ve olumlu sonuçların alınması son yıllarda cevizin önemini daha da artırmıştır.
Cevizin içerdiği vitamin E ve diğer antioksidanların (fitosterol ve polifenoller) cevizin fonksiyonel gıda olarak kabul görmesinde katkısı bulunmaktadır. Bu bileşiklerin; kalp damar hastalıklarına, belirli kanser türlerine ve yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı koruyucu rol oynadığı bilinmektedir. Ceviz polifenollerinin, antioksidan ve bağışıklığı güçlendirici özellik gösterdiği belirtilmiştir. Bunun sonucu olarak, yapılan klinik çalışmalarda kalp-damar hastalıklarına ve kansere yakalanma riskinin azaldığı görülmektedir. Cevizde bulunan polifenollerin, en fazla meyvenin dışını saran ince kahverengi kabukta yer aldığı bildirilmiştir. Epidemiyolojik çalışmalar; sert kabuklu meyvelerin kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını azalttığını ve bu etkinin; yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ, lif, meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
 
Kolesterolün düşmesine yardımcı olur!
 Ceviz tüketiminin kandaki total kolesterol ve LDL kolesterol ile trigliseritlerde azalma sağladığı, HDL kolesterol ve apolipoprotein düzeyini arttırdığı saptanmıştır. FDA verilerine göre; günlük 42.5 g ceviz tüketimi ile düşük doymuş yağ ve kolesterol diyetlerinin kronik kalp hastalıklarını önleyebilmektedir. Ceviz tüketiminin serum kolesterol ve LDL oksidasyonu üzerine etksinin incelenmesi için yapılan bir araştırmada; 20 sağlıklı kadın ve erkeğe 4 hafta boyunca enerjinin %12.5’u cevizden gelecek şekilde (44-58g/gün) 2 diyet uygulanmıştır. 4 hafta sonunda ceviz diyeti ile beslenenlerin toplam kolesterol ve LDL kolesterolün HDL kolesterole oranları önemli ölçüde düşmüştür. 
 
Faydaları gibi enerji içeriğinin de çok olduğunu unutmayalım!
 Tarih boyunca insanlar, bazı hastalıklarının tedavi edilmesi için cevizi kullanmışlardır. Ceviz içinin; idrar söktürücü, taş dökücü, kolesterol düşürücü, astım, kronik öksürük, kansızlık, hamilelik boyunca kusmayı önleyici, kilo aldırıcı ve sakinleştirici olarak kullanıldığı bildirilmektedir. Fakat 1 kg’ının 7000 kalori olduğunu unutmamalı ve porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Her gün 2-3 ceviz tüketmek cevizden yararlanmak için yeterlidir.