1 Porsiyon Baklava 500 Kalori
Bugün hepimizin günlerdir sabırla beklediği Ramazan Bayramı. Bir aydır tutulan Ramazan orucundan sonra bayram günleri her evde coşkuyla geçiyor. Aile, akraba, arkadaş, komşu ziyaretleri için bayramın olmazsa olmazı hazırlanan ikramlara karşı temkinli olmak gerekiyor. Ramazan ayında oluşan açlık psikolojisi nedeniyle Ramazan Bayramı’nda özgürlük hissiyle besinlere daha fazla yönelim olabiliyor. Ancak bu dönemde tüketilen besinlere özen gösterilmelidir. Özellikle Ramazan ayında egzersiz yapmayan kişilerin metabolizması bir miktar yavaşlamış olabilir. Bu nedenle Ramazan Bayramı’nı kilo almadan geçirmek istiyorsanız yediğiniz bir dilim tatlının kaç kalori sağlayacağını ve bayramda nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
HANGİ TATLI KAÇ KALORİ ?
-3 dilim baklava 500 kkal
-5 kare çikolata yaklaşık 130 kkal
-2 adet Kemalpaşa 250 kkal
-2 adet tulumba 260 kkal
-1 dilim kaymaklı ekmek kadayıfı 450 kkal
-1 dilim cheescake 450 kkal
-1 dilim revani 550 kkal
-2 adet kalbura bastı 500 kkal
-1 dilim cevizli tel kadayıf 450 kkal
-3 adet profiterol 350 kkal
-3 top dondurma 150 kkal
-1 kase fırın sütlaç 270 kkal
-1 kase muhallebi 230 kkal
-2 dilim tahin helva 300 kkal
-3 kaşık irmik helvası 300 kkal
ŞERBETLİ TATLILAR
Şerbetli ve hamurlu tatlılar glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekerini hızlı yükselterek vücutta fazla insülin salgılanmasını tetikler. Bu da kan şekeri dengesinin bozulmasına ve vücut yağ oranın artmasına neden olur. Ayrıca şerbetli ve hamurlu tatlılar yüksek karbonhidrat içeriğine bağlıfazla miktarda kalori içerir. Bu tatlılar yüksek yağ ve şeker içeriği nedeniyle de mide ve bağırsak problemlerioluşturabilir. Yapılan çalışmalar; fazla miktarda şeker tüketiminin kalp hastalarında kalp krizini, diyabet hastalarında kan şekerinin hızlı yükselmesini tetiklediğini gösteriyor. Bu özel durumlar dışında herhangi bir sağlık problemi olmayanlar da mutlaka bu gruptaki tatlıları tüketirken porsiyon kontrolü sağlamalıdır.
SÜTLÜ TATLILAR BİR ADIM ÖNDE
Sütlü tatlılar şerbetli ve hamurlu tatlılara göre nispeten daha düşük kaloriye sahiptir. Ayrıca içeriğindeki süt nedeniyle porsiyon kontrolü sağlandığı takdirde kan şekerinde aşırı dengesizliklere, mide ve bağırsak problemlerine neden olmazlar. Hacim olarak da diğer tatlılara göre daha fazla olduğu için göz doygunluğu da sağlarlar. Bu nedenle bayramda tatlı tercihlerinizi sütlü tatlılardan yana yapmanız bayram sonrası fit bir beden için yaza hazırlık dönemine sizleri bir adım önde başlatacaktır.
İKRAMLAR ARASINDA SEÇİM YAPIN
Bayramda her evde farkı farklı ikramlıklar ile karşılaşıyoruz ancak her ikram edileni tüketecek olursanız maalesef bayram sonrası tartıda istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle her ikramı yemek yerine ikramlar arasında seçim yapıp sadece 1 tanesini tercih etmeli veya tatlınızı eşinizle, çocuğunuzla paylaşmayı teklif etmeyi deneyebilirsiniz. Böylece tatlınızı doyumluk değil tadımlık alarak aldığınız kalorileri minik minik kırpabilirsiniz.
YAZ MEYVELERİ İLE FRESH TATLAR
Bu yıl bayram yaz aylarına denk geldiği için misafirleriniz için ağır şerbetli hamurlu tatlılar hazırlamak yerine mevsim meyveleri ile rengarenk meyve salataları hazırlayabilirsiniz. Misafirleriniz diğer evlerde yedikleri tatlılardan sonra sizlerin hazırladığı taze meyvelerle donatılmış tatlıları daha severek tüketecektir. Bu bayram, bayramın klasik lezzetleri olan baklava, kadayıf, tulumba gibi tatlılar hazırlamak yerine meyve salataları, meyve cupları veya meyveli dondurmalar ile sofralarınızı renklendirebilirsiniz.