A Vitamini Deposu Bal Kabağı
Sindirellanın arabası olarak masallara konu olan, sonbaharın güzelliklerinden bal kabağı tarlalardan sofralara gelmeye başladı. Yemeğinden tatlısına birçok tarifini yaptığımız sofralarımıza farklı tadıyla eşlik eden bal kabağının sağlığımız için ne faydaları var, haydi öğrenelim.
A vitaminin öncü kaynaklarından olarak karşımıza çıkan bal kabağının 1 su bardağı pişmiş hali günlük alınması gereken A vitaminini %245 oranında karşılamaktadır. Aynı zamanda 100 gramında 3 mg omega-3 yağ asidi de içerir. Bunun yanı sıra kalsiyum, potasyum gibi minerallerden, çoklu doymamış yağ asitleri, lif içeriği açısından oldukça zengindir. Karoteneid ve tokoferol gibi antioksidanlar içermektedir.
En önemli sağlık yararını ise içerdiği A vitaminidir. Yağda eriyen vitaminlerden biri olarak karşımıza çıkan A vitamini, vücutta depolanma özelliğine sahip bir vitamindir. Vücuda mikropların girişini engelleyici mukus tabakasının sağlıklı olmasına yardımcı olur. Göz sağlığını koruyucu etkisinin yanı sıra karanlıkta görmeyi de sağlar.
Uluslararası Kanser Enstitüsü’nün paylaştığı verilere göre; turuncu renge sahip sebze ve meyveler beta-karoten yönünden zengindir ve bu sayede kanseri önlemede etkilidir. Bal kabağı içeren bir beslenme şeklinin mide, göğüs, akciğer ve kolon kanseri riskini azalttığına dair çalışmalar yapılmıştır. Antioksidan kapasitesinin yüksek olması sayesinde serbest radikallerin tutulmasında ve bağışıklığın güçlenmesinde etkisi mevcuttur.
Diyabet üzerine etkisinin incelendiği çalışmalarda, pektin konsantrasyonunun yüksek olması nedeniyle bal kabağı tüketiminin insülin ihtiyacını azaltarak glikoz düzeylerinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Glisemik yükü artırmamak için bir seferde yenilen miktarı sınırlı tutmakta fayda var. Bunun yanı sıra bal kabağından elde edilen yağın hipertansiyon ve yüksek kolesterol riskini azalttığına dair çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
100 gram bal kabağının besin içeriğine bakıldığında yaklaşık 9 mg C vitamini bulunmaktadır. Son dönemde bağışıklık konusunda oldukça popüler hale gelen C vitamini için 100 gr bal kabağı tüketimi günlük ihtiyacın %35’ini karşılamaktadır. İçerdiği yüksek posa ile bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde ve kan şekerinin dengelenmesinde etkilidir. 100 gr’ında 0,5 gr lif bulunmaktadır. Bal kabağı çekirdeği ise selenyum, çinko ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık üzerinde etkilidir.
Yemeğinden tatlısına oldukça fazla kullanılan bal kabağını eğer tatlı olarak tüketecekseniz şeker yerine pekmez veya bal ile tatlandırmanız kilo kontrolünü sağlamanız için kolaylık sağlayabilir. Tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek ise oldukça önemlidir.