Bize Ulaşın

shape shape

Annenin Emzirme Döneminde Kaçınması Gereken Gıdalar Var Mıdır?

 
Soframızda nelere yer vermeliyiz?
 
Bebeğiniz tükettiğiniz bazı besinlere karşı hassasiyet gösterip, huzursuz oluyorsa günlük diyetinizden o besin öğelerini uzaklaştırmanız iyi olacaktır. Ailede bazı besin öğelerine karşı alerji söz konusu ise bu gıdaları tüketirken dikkatli olmalısınız. Bilimsel yönden kesin olarak kanıtlanamamış olsa da annenin gaz yapan yiyeceklerden (örneğin; karnabahar, lahana, kuru fasulye, nohut, bulgur, çiğ soğan, çiğ sarımsak gibi…) tüketmesi bebekte de gaz problemleri yaratabilmektedir. Bu nedenle geçici bir süre bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 
 
Emziren Annenin Besin Seçimi Nasıl Olmalıdır? 
     
Süt ve Süt Ürünleri: 
 
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yarım yağlı olarak tercih edilmelidir. 
     
Et ve Et Yerine Geçenler:
 
Yağsız kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balıketi, yumurta, kuru yemişler günlük beslenme programına dâhil edilmeli, haftada en az 2 kez balıketi tüketmeye özen gösterilmelidir. Et ve etli sebze yemekleri yaparken pişirme teknikleri olarak kızartma ve kavurma yöntemleri kullanılmamalı; bu yöntemler yerine haşlama, buğulama, fırın, ızgara teknikleri kullanılmalıdır. Etli sebze yemekleri ise etin görünür yağları ayıklandıktan sonra extra yağ ilave edilmeden yapılmalıdır. Sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin tüketiminden de kaçınılmalıdır. 
 
Yağlar:
 
Anneler, zeytinyağı ve badem, ceviz gibi tohumlara sofralarında daha fazla yer ayırmalı; katı yağlar sınıfında olan tereyağı ve margarinleri kullanmaktan kaçınmalıdırlar. 
 
Sebze ve Meyveler: 
 
Mevsimine göre tercih edilen sebze ve meyveler, emzirme döneminin baş tacıdır. Her çeşit sebze ve meyveye ana ve ara öğünlerde yer verilmelidir. Böylece emzirme döneminde artan antioksidan vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmış olacak ve anne sütünün kalitesi de artacaktır. Meyvelerinizi, taze sıkılmış meyve suları, komposto, hoşaf şeklinde tüketebileceğiniz gibi alternatif olarak domates suyunu da tercih edebilirsiniz. 
 
Ekmek ve Tahıllar:
 
Tam buğday unundan yapılmış olan ekmekler en sağlıklı ekmek türlerindendir. Vitamin ve mineral açısından da zengin olan esmer ekmeklerin sindiriminin beyaz ekmeğe göre daha geç olması açlık hissini geciktirir. Bu dönemde hamur işlerinin ve ekmek grubu içinde olan pilav, makarna, patates gibi unlu gıdaların da tüketimlerinin seyrek olması ağırlık kontrolü açısından önemlidir. 
     
Emzirme Döneminde Beslenmenin Püf Noktaları
 
Mutfağınızı, sağlıklı bir mutfağa dönüştürüp, yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ilke edinebilirsiniz.
Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.  
Yiyecekleri kızartmak veya kavurmak yerine; buğulama, haşlama, ızgara, fırın yöntemlerini kullanabilirsiniz.
Etli sebze yemeklerinizi, etlerin görünür yağlarını ayırdıktan sonra ekstra yağ ilave etmeden pişiriniz.
Etli yemeklerin görünür yağlarını ve kümes hayvanlarının derilerini ayırarak tüketiniz.
Yemeklerinizi hazırlarken, kullanıyor olduğunuz yağı göz kararı olarak değil, ölçüp miktarına dikkat ederek ilave ediniz.
Fırında tavuk yaparken, tavuğun iyice kızarmasını sağlamak için yağ yerine yarım yağlı yoğurt kullanabilirsiniz. 
Salatalarınız için sprey yağ şişelerini kullanarak, yağ tüketiminizi azaltabilirsiniz.
Yemeklerinizin yağ içeriğini azaltarak enerji değerini düşürebilir, baharatlar ile lezzetlendirebilirsiniz.  
Süt ve yoğurt tüketiminizi önemseyin. Anne; süt içtiğinde hazımsızlık, gaz problemi yaşıyorsa bu dönemde alternatif olarak laktozsuz sütleri tercih edebilir. 
Mevsimine uygun sebze ve meyveleri tercih ediniz. 
Doktorunuza danışarak günde 15- 20 dakika açık havada hafif egzersizler, yürüyüşler yapabilirsiniz.  Bu durum aynı zamanda D vitamini sentezi için de ayrı önem taşımaktadır. 
Anne sütünün kalitesi ve devamlılığı için alkol ve sigaradan uzak durunuz.
 
En temel ihtiyaçlarımızdan biri olup herkesin hayatında önemli olan beslenme, hamilelik ve emzirme döneminde ayrı bir yere sahiptir. Bu dönemdeki beslenme alışkanlıklarının kalıcı olması ile yeni yetişen sağlıklı nesillerin temelleri atılacaktır.