Bize Ulaşın

shape shape

Fibromiyalji Ve Beslenme


         Fibromiyalji, vücutta ağrı, yorgunluk ve hassasiyete neden olan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Fibromiyalji semptomlarının çoğu başka hastalıkların semptomlarına benzer olduğu için teşhis etmek zor olabilmektedir. Yaygın kas iskelet sistemi ağrıları bulunmasına karşın, fizik muayene, laboratuar bulguları ve radyolojik tetkikler normal gelebilmektedir. Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, kişilerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. 

    

         Oksidatif stres ve inflamasyonun eşlik ettiği fibromiyaljideantioksidanlardan zengin bir beslenme önem teşkil etmektedir. Sağlıklı bağırsak florasına sahip olmak ve taze sebze meyvelerden zengin Akdeniz tipi beslenme fibromiyaljisemptomlarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Akdeniz tipi beslenmede taze meyve ve sebze, zeytin, zeytinyağı, kurubaklagiller, tam tahıllar ve yağlı tohumlar günlük beslenmenin çoğunluğunu karşılarken yumurta, tavuk, balık, yarım yağlı süt ürünleri, et ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler beslenmenin ikinci basamağını oluşturmaktadır. Kırmızı et ve et ürünleri ise daha düşük düzeyde tüketilmektedir. Antioksidandan zengin yaban mersini, böğürtlen, brokoli, domates, ıspanak, yeşil çay, kırmızı meyveler gibi besinlere öğünlerde yer verilmelidir.

        

         2017 yılında yapılan bir çalışmada da fibromiyaljisemptomları üzerinde düşük fodmap diyetinin etkileri incelenmiştir ve düşük fodmap diyeti uygulanmasının fibromiyalji üzerinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bazı çalışmalarda da herhangi olumlu bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle fibromiyalji ve düşük fodmap diyeti ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

 

         Ayrıca fibromiyalji semptomlarına sahip bireylerde eliminasyon diyeti uygulamalarına yönelik çalışmalar dabulunmaktadır. Ancak bazı kişilerin semptomlarının azalmasında eliminasyon diyeti etkili olurken bazı gruplarda eliminasyon diyeti etkisiz kalmıştır. 

 

         Demir yetersizliği anemisi olan bireylerde fibromiyaljisemptomları görülme ihtimali daha yüksektir. Demir eksikliğine karşı demir içeriği yüksek olan kırmızı et, karaciğer, yumurta, pekmez, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelere öğünlerde yer verilmelidir. Ancak yapılan çalışmalarda kırmızı et tüketiminin sınırlı tutulmasının fibromiyalji semptomlarının azalmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle demirden zengin kırmızı et tüketirken beraberinde demir emilimini azaltan çay ve kahve tüketilmemelidir. Bunların yerine kısıtlı miktarda kırmızı et tüketirken demir emiliminin artması için C vitamininden zengin, bol yeşillikli ve limonlu salatalar öğüne eklenmelidir.

 

         Fibromiyalji varlığında selenyum, çinko ve magnezyum gibi anitoksidan etkiye sahip mikrobesin öğelerinin alımı olumlu etki sağlamaktadır. Çinkodan zengin besinlere kabak çekirdeği, mercimek, fındık, badem gibi besinler örnek verilebilir. Selenyum içeriği yüksek olan besinlere ise; mantar, somon, kuruyemişler ve yağlı tohumlar örnek verilebilir. Magnezyum için yeşil yapraklı sebzeler, muz, fındık gibi yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kakao, avokado, tam tahıllar, deniz ürünleri tüketilebilir.

 

         Zerdeçal, doğadaki en güçlü anti-inflamatuarlardandır ve etken maddesi kurkuminin ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.Bu nedenle fibromiyalji hastalarının düzenli zerdeçal tüketmesi inflamasyon ve ağrılar üzerinde olumlu etki sağlayabilmektedir.

Mono sodyum glutamat (MSG) ve aspartam gibieksitoksinlerin yüksek dozlarda tüketilmesi nörotoksik etkiye sebep olmaktadır. MSG ve aspartam kısıtlaması yapmak fibromiyaljinin semptomlarını azaltmada etkili olabilmektedir. 2012 yılında yapılan bir çalışmada , hem fibromiyalji hem de irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin beslenmelerinden, 1 ay boyunca eksitoksinler çıkarılmıştır ve sonrasında ağrı semptomlarında önemli ölçüde iyileşme tespit edilmiştir. Katılımcılar, MSG ve aspartamı diyetlerine geri eklediğinde, fibromiyalji semptomlarında tekrar artış görülmüştür. Bu nedenle MSG ve aspartam içeren hazır çorbalar, et suyu ve tavuk suyu bulyonlar, cipsler, hazır soslar, salam, sucuk, sosis, donmuş hazır köfteler ve et yemekleri gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

 

         Sonuç olarak fibromiyaljide semptomların azalmasında kişiye göre farklılıklar olabilmektedir size uygun semptomlarınızın azalmasına yönelik bir beslenme programı için biz diyetisyenlerden destek alabilirsiniz. Ancak genel olarak özetleyecek olursak çeşitli taze meyve ve sebzelerden zengin, yüksek antioksidan içeriğine sahip, daha az hayvansal kaynaklı besinlerin tüketildiği bir beslenme düzeni önerilmektedir.