Bize Ulaşın

shape shape

Güçlü Bağışıklık Korkusuz Bir Kış!

Şu sıralar en çok endişelendiğiniz nokta güneşli, sıcak yaz günlerinin yerini yağmurlu ve soğuk sonbahara bırakmasıyla grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskiniz olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi ile kışa ve hayata hazırlanmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Mevsim değişikliği itibariyle özellikle çocuklarda hastalık görülme sıklığı artar ve bulaşma riski de yükselir. Bağışıklık sistemi anne karnından itibaren gelişen bir sistemdir ve güçlü olmasında bebeklik döneminde anne sütü alımı, sonrasında ise beslenme alışkanlıkları büyük öneme sahiptir. Anne sütü içerdiği antikorlar, salgısal Ig A, hücresel immünite faktörleri, prebiyotik ve probiyotik özellikleri ile bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve normal floranın oluşmasına katkı sağlamakla birlikte enfeksiyonlara karşı da koruyucu etki gösterir. Çocuklar yaş aldıkça bağışıklık sistemi de güçlenir ve enfeksiyon hastalıklarında azalma görülür.

Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir. Ağız – burun – deri yoluyla dışarıdan mikroorganizmaların vücuda girişini engellerken; aynı zamanda vücuda bir şekilde girmiş olan mikroorganizmaların hastalık yapmasını ve diğer organlara ilerlemesini de önlemektedir. Havaların soğuması ile kapanan pencereler kirli havanın evin içinde maruz kalmasına neden olarak enfeksiyon riskini azaltır. Güneş girmeyen eve doktor girer diyen atalarımıza hak vererek evinizi her gün mutlaka havalandırmanız gerekir. Dokunduğunuz merdiven trabzanları, asansör düğmeleri, otobüs butonları ellerinizin sayısız mikroorganizma ile temas etmesine neden olmaktadır. El-ayak temizliğiniz de bağışıklık sisteminiz açısından oldukça önemlidir. Beslenme ise bağışıklık sistemini etkileyen en önemli faktördür.

İŞTE KARŞINIZDA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN EN İYİ 8 BESİN

SARIMSAK

Doğal bir antibiyotiktir. Sarımsağın antimikrobiyel özelliğini sağlayan, sarımsağa tipik kokusunu ve tadını veren allisin bileşiğidir. Güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzun toksinlerden arınmasını sağlayan B1,B2,B3, C vitaminleri ile kalsiyum, folat, demir, mangenez, fosfor, potasyum, selenyum, çinko gibi önemli mineralleri içerir. Sarımsağı nasıl tüketelim derseniz, bir zamanların sarımsak yutma efsanelerine kanmayın. Sarımsaktan en iyi şekilde faydalanabilmek için ezerek tüketmeniz gerekmektedir.

SOĞAN

Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir.  Soğanın ağızda bıraktığı kötü kokudan rahatsız oluyorsanız pişmiş şekilde kullanabilirsiniz. Yemeklerin içine bütün halde atıp vitamininin yemeğe geçmesi sağlayabilir ya da blendreze işlemi uygulayabilirsiniz.

PROPOLİS

Propolis, tıpkı kovanı koruduğu gibi vücudu da koruyarak bakteri ve mantar nedeniyle oluşabilecek hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur, oluşmuş hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Ağız kenarları başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen uçukları tedavi edici özellikler gösterir.

 

 

KEFİR

Kefir düzenli tüketildiğinde vücut direncini artırır. Antibakteriyel etkisi ile sindirim sistemine etki gösterir, yararlı bakterilerin gelişimine yardım ederek, hastalık yapan bakterilerin gelişimi için uygun ortamı engeller. Kefirin içindeki probiyotik bakterilerin immün sistemi geliştirerek kronik ishalde, ağız yaralarında, kilo almakta zorlanan çocuklarda faydalı etkileri görülmüştür. Antibiyotik tedavilerinin ardından bağırsak yapısını dengeler yeniden yapılandırır.  Kefirin ekşi tadından hoşlanmıyorsanız taze meyvelerle kendi meyveli kefirlerinizi yapabilirsiniz.

ZERDEÇAL

Zerdeçalın etkili bileşimi olan kurkuminler üzerinde yürütülen bilimsel çalışmalar kanser, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıkları, iltihaplı ve enfeksiyonlu hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. Kurkuminin antioksidan ve iltihap giderici etkileri beynimizi ona zarar veren maddelerden korumaya yardım etmektedir. Kurkuminlerin vücuttaki emilimini artırmak için karabiber ve zeytinyağı ile birlikte tüketilmelidir.

ADAÇAYI

Faranjit, ağız ve boğaz iltihapları (jinjivit) durumlarında faydalıdır. Kaynatılmadan çayı yapılırsa ve gargara şeklinde tüketilirse daha fazla yararlanmak mümkündür. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre beyin kapasitesini artırır ve hafızayı güçlendirir.

YEŞİL BİBER

Bağışıklığı sistemi güçlendirici vitaminler listesinin en başında C vitamini gelir. C vitamini vücuttaki enfeksiyonla savaşan kandaki alyuvarların ve antikorların üretimini arttırır. Daha da önemlisi, bilinen bütün virüsler üzerinde etkili olan doğal bir protein olan interferon seviyesini yükseltir. Interferon hücrelerin yüzeyini kaplayarak virüslerin girmesini engeller. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak savunma sistemini güçlendirmektedir.

Yeşil biberin yanı sıra maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak gibi besinler de bol miktarda C vitamini içermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler içerdiği E ve B grubu vitaminler ve demir, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri sayesinde de bağışıklığı kuvvetlendirmekte ve soğuk algınlığına karşı vücudu korumaktadır.

KİVİ

Meyveler belki de bağışıklığınızı güçlendiren besinler arasında en lezzetli olanları. Herkesin ezbere bildiği C vitamini kaynağı portakalın dışında kiviyi de listenin başına yazabilirsiniz.

C vitamini deposu olan kuşburnu, portakal, mandalina, nar, çilek gibi meyveleri de düzenli tüketmeniz vücut direncinizin artmasını sağlayacaktır. Dün yediğiniz portakal yarın sizi korumayacaktır, altını çizerek tekrar söyleyelim vücutta depolanmayan bu vitamini günlük almak önemli!

Bağışıklığınızı güçlendirmek için bir püf nokta daha, C vitamini içeren sebze ve meyveler demir emilimini kolaylaştırarak vücudun hastalıklara karşı olan direncini bu yönden de artırmaya yardımcı olmaktadır. Besin içeriği açısından kompleks öğünler yaratmak, çeşit sağlamak ve her öğününüzde salata tüketmek sizi hastalıklardan koruyacaktır.

 

İşte DİET TİME’dan size özel bağışıklık güçlendirici mükemmel karışım. Sızma zeytinyağın içine  hepsi toz halinde olacak şekilde zencefil, safran, zerdeçal, biberiye, kekik, çörekotu, keten tohumu ve karabiber ekleyip her gün 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Yeni Asır Linki: https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2019/09/29/guclu-bagisiklik-korkusuz-bir-kis