Karaciğerini Besinlerle Koru
Vücutta salgı yapan en büyük organ karaciğerdir.
Karaciğer vücudumuzda birçok önemli fonksiyona sahiptir.
1. Kanın depo edilmesini ve vücuda zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar.
2. Safra oluşumu ve safranın barsak içine boşaltılması safra tuzları, kolesterol, bilirubin türevleri gibi ürünlerin safra içine geçişi, alkalen fosfataz, ağır metaller gibi bazı maddelerin safra bileşiminde dışarı atılmasında görevlidir.
3. Karbonhidrat metabolizmasındaki etkilidir. Karbonhidrat deposu olan glikojenin yapımı ve depolanması galaktoz ve fruktozun glikoza çevrilmesi, amino asitlerin glikoza çevrilmesi, glikojenden glikoz oluşumu, kan glikoz seviyesinin düzenlenmesi ve karbonhidrat metabolizmasındaki birçok önemli kimyasal bileşiklerin yapımı ile ilgilidir.
4. Protein metabolizmasındaki görevi ise birçok amino asidin birbirine veya diğer öğelere çevrilmesini sağlar.
5. Yağ metabolizmasında; yağların taşınabilir şekle gelmesinde, kolesterol ve fosfolipidlerin yapımında, safra tuzlarının yapımında, karbonhidrat ve proteinlerin yağa çevrilmesinde görevi vardır.
6. Embriyo ve yetişkinde kan oluşumu ve demirin ferritin olarak depolanmasından sorumludur.
7. Bazı vitaminleri depolar ve karotenlerin A vitaminine çevrilmesini sağlar. Yabancı maddeleri (çeşitli ilaçlar gibi) kandan temizler, detoks etkisi yaratır.
KARACİĞERİ KORUMAK İÇİN HANGİ BESİNLERDEN YARARLANABİLİRM?
Karaciğer için besin ve beslenme destekleri çeşitli doğal besinler ve içecekler karaciğer hastalıkları için koruyucu özelliklere sahiptir.
KAHVE
Kahve tüm dünyadaki en popüler içeceklerden biri ve antioksidan özelliği vardır. Çeşitli çalışmalarda da kahvenin karaciğer testlerini düzelttiği ve siroz gelişim riskini azalttığı gösterilmiştir. Araştırmalarda kahvenin yağlı karaciğer hastalığına karşı koruduğu bildirilmiştir. Ancak unutmayın, kahve içerdiği kafein ile uyanıklık ve biliş durumunu arttırmaktadır.
MEYVELER
Özellikle elma ve narenciye meyveleri kronik hastalıklarda en çok faydalı etkisi olanlardır. Antioksidan özelliğe sahiptirler.
RESVERATROL
Dutta, kırmızı üzümde, yer fıstığında, soyada bulunmaktadır. Yağ metobolizmasını düzenlerken, zararlı maddeleri kontrol altında tuttuğu ve özellikle alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığında faydalı olduğu bildirilmektedir.
Yeşil yapraklı sebzeler özellikle bazı ilaçların karaciğere zararlı etkisini önlemektedir.
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay yağlı karaciğer hastalığında deneysel çalışmalarda yeşil çay polifenollerinin faydalı etkisi gösterilmiştir. Fakat yüksek doz yeşil çay tüketiminde karaciğer enzimlerinin yükseldiği görülmüş.
Bu ajanların en büyük sakıncası kontrolsüz ve yüksek dozda kullanılmasıdır. Besin destekleri, bitki çaylar, kür gibi tedavi yöntemleri bir uzman eşliğinde kontrollü olarak yapılması gerektiğini vurgulamakta fayda görüyoruz.