Bize Ulaşın

shape shape

Keçiboynuzundaki Deva

Keçiboynuzu beslenme açısından önemli bileşim öğelerini içermektedir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa ciddi anlamda katkıda bulunur. Meyvesinde olduğu gibi pekmezinde bulunan şekerler keçiboynuzu pekmezini beslenme açısından ön plana çıkarmaktadır. 
 
YÜKSEK LİF İÇERİYOR.
 
Diyet lifince zengin bir diyetin obezite, kardiyovasküler ve gastrointestinal hastalıklar gibi çağımızda sıkça rastlanan rahatsızlıklar üzerine önleyici ve iyileştirici etkileri bulunmaktadır.
Keçiboynuzu pekmezinde bulunan şekerlerin önemli bir kısmının monosakkaritlerden oluşması sindirim sisteminde kolaylıkla emilimini sağlamaktadır. Yüksek lif içeriği mide sağlığını olumlu yönde etkiler. Midenin daha aktif ve fonksiyonel çalışmasını sağlar. Ayrıca mideyi hastalıklara karşı korur.
 
Bağırsaklarda bağlayıcı bir etkisi olan keçiboynuzu ishal gibi sıvı emiliminin azaldığı rahatsızlıkların çözümünde etkili sonuçlar verdiği söylenmiştir. İshal olan çocuk ve bebeklere 2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu ile karıştırılmış pişirilmiş elma püresi yedirmek kısa sürede ishalin geçmesini sağlayabildiği belirtilmiştir. 
 
DOĞAL KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ OLABİLİR.
 
Yapılan araştırma sonuçlarına göre keçiboynuzunun kolesterole karşı iyi geldiği kanıtlanmıştır. İçeriğinde yer alan lif ve diğer yararlı içerikler kötü kolesterolü azaltıcı etkiye sahiptir. 2010 yılında “Plant Foods for Human Nutrition” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre günde 4 gram keçiboynuzu tüketenlerin 4 hafta sonunda kötü kolesterol seviyelerinde azalma belirlenmiş.
Sizde bir arkadaş ortamında konu sağlık konusundan açıldığından birçok arkadaşınızın kolesterol probleminden yakındığını fark etmişsinizdir. Gelişmiş ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin sayısı gün geçtikçe de artıyor. Beslenme düzeninde düzenli olarak yer alan diyet lifi, kalp ve damar hastalıklarına sebep olan kolesterol seviyesini düşürülmektedir. Keçiboynuzu meyvesi de bu konuda oldukça etkili bir besindir. Yüksek kolesterole sahip gönüllü hastalar üzerinde yürütülen bir araştırmada, hastaların normal diyetine ilave olarak 6 hafta süreyle çeşitli gıdalar içine karıştırılarak keçiboynuzu lifi verilmiş ve bu süreç sonucunda, LDL ve toplam kolesterolde lif verilen hasta grubunda, plasebo grubuna göre düşüş gözlemlenmiştir.
 
Keçiboynuzu meyvesinin ve yaprağının ekstraktlarının antioksidatif özelliği sayesinde, diğer çalışmalara ek olarak böbrek hücrelerinde de koruyucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
1 yemek kaşığı (yaklaşık 6 gram) keçiboynuzu tozu günlük lif ihtiyacının %10’unu karşılar. Ayrıca içerisinde kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez gibi mineralleri barındırır.
 
ZENGİN VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİYOR.
 
İçeriğinde yer alan beta-karoten adlı madde sayesinde keçiboynuzu vücuttaki serbest radikaller ile mücadele ettiği yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. Keçiboynuzu tozu üzerine yapılan araştırmalar özellikle servikal kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlattığı yönünde bulgular sunmaktadır.
 
KAN GLİKOZUNU DENGELEYEBİLİR.
 
Keçiboynuzu tabletinin sağlıklı bir insan üzerindeki glisemik indeksini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmada; 7 sağlıklı gönüllü porsiyonda 26 g keçiboynuzu içeren tableti tüketmiştir. Ölçümler sonucunda keçiboynuzunun düşük glisemik indeksli ve düşük glisemik yüklü bir gıda olduğu belirlenmiştir. Keçiboynuzu meyvesinde bulunan bir biyoaktif bileşen olan D-pinitol ise, insan metabolizmasında insülin gibi davranarak kan plazmasındaki glikozu düşürme ve dengeleme özelliğine sahiptir.
 
İYİ BİR ENERJİ KAYNAĞI
 
İyi bir enerji kaynağı olarak bilinen keçiboynuzu pekmezi, zengin mineral madde içeriği nedeniyle büyüme çağındaki çocuklar, sporcular, hamile ve emziren anneler için önemli bir besin maddesi olduğunu söyleyebiliriz.
 
KAKAO YERİNE KEÇİBOYNUZU
 
Keçiboynuzundan kakao da elde edilmektedir. Keçiboynuzundan elde edilen kakao, normal kakaoya göre daha avantajlıdır. Örneğin, kakao yüksek oranda yağ (%23) ve düşük oranda lif (%5) içermektedir. Oysaki keçiboynuzu yüksek lif içeriği ile sağlık açısından öenmli bir yere sahiptir. . Nasar-Abbas ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada, keçiboynuzu unu ile kakaoyu karşılaştırmışlar ve keçiboynuzu ununun kakaoya göre yüksek oranda lif (%40) ve düşük oranda yağ (%0.6) içerdiğini ve normal kakaodaki gibi kafein, theobramin ve oksalik asit içermediğini tespit etmişlerdir.
 
BESİNLERİNİZİ KEÇİBOYNUZU İLE ZENGİNLEŞTİRİN
 
Makarnaya keçiboynuzu ununun eklendiği bir çalışma da %5 keçiboynuzu ununun eklenmesi fenolik içeriği besin kalitesini ve antioksidan aktivitesini iki kat artırmıştır. Bu sebeple makarnaya yapılan bu çalışma gelecek vadeden bir zenginleştirme olduğu belirtilmiştir.
Araştırıcılar keçiboynuzun kakao gibi renk verdiğini ve gıda endüstrisinde şeker, dondurma, içecek ve kek yapı gibi sektörlerde kakaoya alternatif olarak kullanabilmektedir. Sizler de evde kek, kurabiye, ekmek veya şeker yerine başka tatlılarda kullanabilirsiniz.