Kış Mevsiminin En Renkli Hali: Balkabağı
Kasım ayı gelmişken çoktan tezgahlarda, marketlerde yerini almaya başlayan balkabağı sadece parlak bir renk tonu sunmakla kalmaz, aynı zamanda lezzetli bir tada ve bol miktarda besin öğesine sahiptir. Kış kabağı olarak da bilinen balkabağı kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasına aittir. Posa, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin sağlık deposu bir besindir. Mutfakta yemeklerde hem tatlı hem de tuzlu olarak yer alması ile geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Balkabağı önemli bir A vitamini kaynağıdır. 1 dilimi günlük A vitamini ihtiyacımızı fazla oranda karşılamaktadır. A vitamini; görme, büyüme ve bağışıklık sisteminde gerekli bir vitamindir. Aynı zamanda zengin bir beta karoten kaynağıdır.
Kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcıdır. Yaklaşık olarak %90’ı sudan oluştuğu için düşük kaloriye sahiptir. Yüksek posa içeriği ile uzun süre tokluk hissi sağlar. Bu nedenle sağlıklı beslenme programlarında ve kilo verme dönemlerinde oldukça tercih edilmektedir. İştah kontrolünü sağlamada yardımcıdır.
Kabak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca içeriğindeki E vitamini, demir ve folik asit kaynağı da bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcıdır.
Beta karoten, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere balkabağında bulunan antioksidanlar cilt sağlığı için önemlidir. Bal kabağı doğal bir güneş koruyucu görevi gören beta karoten bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca C ve E vitaminleri ile cildinizi güçlü ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek lutein ve zeaksantin içerir. Özellikle soğuk havalarda cildin nemlendirilmesi ve ışıltısı için faydalıdır.
Balkabağı, güçlü görme ile bağlantılı bileşenleri yapısında bulundurur ve görme sağlığı için oldukça önemlidir. Yapılan bir araştırmada daha yüksek A vitamini ve beta karoten alımının katarakt ile ters orantılı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca lutein ve zeaksantin de içeriği gözlerinizi yaşın artmasına bağlı daha sık görülen görme kaybına karşı koruyabilir.
Turuncu renge sahip balkabağı kanserin önlenmesinde etkili olan beta karotenden zengindirler. Antioksidan işlevi gören karotenoidler içerir. Yapılan bir araşırmada balkabağının yapısında bulunan alfa-karoten ve beta-karoten bileşenlerinin daha yüksek alımına sahip kişilerin mide kanseri risklerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösterilmektedir.
Balkabağı kalp sağlığı için önemli olan potasyum, C vitamini ve lif bakımından oldukça zengindir. Özellikle bileşimindeki potasyum, yüksek tansiyon düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Bağırsaklarımızın sağlığı için önemli etkileri vardır. Yüksek lif içeriği ile bağırsak hareketlerimizi düzenleyebilir ve sindirim sistemini hızlandırarak kabızlık sorununun giderilmesine yardımcıdır.
Balkabağı mutfakta geniş kullanım alanına sahiptir. Tatlı, kurabiye, kek, çorba, püre yapımı gibi birçok farklı tarifte kullanılabiliriz. Bu çok yönlü kullanımı ile beslenmemize dahil etmemiz oldukça kolaydır. Ancak besin öğesi kayıplarının önlenmesi için ısıl işlemlerin kısa süreli uygulanması gereklidir. Peki tüm bu faydalarından sonra zamanı da yaklaşmışken siz de balkabağını mutfaklarımızda daha çok kullanmaya ne dersiniz?