KOMBUCHA

Kombucha, maya ve bakterilerin simbiyotik ilişkisiyle oluşan “çay mantarı’nın” şeker ve çayla fermentasyonuyla üretilen, hafif tatlı, gazlı ve asidik özellikte bir içecektir. Önceleri sadece Çin, Rusya ve Almanya’da tüketilirken günümüzde tüm dünyada yaygın olarak içilmektedir.

Kombucha’nın hazırlaması esnasında havadan bulaşan küfler ve patojen organizmalardan kontaminasyonu önlemek için steril cam kaplar kullanılmalıdır. Kombucha, genellikle taze kaynayan suya siyah çay yapraklarının  ilave edilip, 50-150 g çay şekeri ile tatlandırıldıktan sonra yaklaşık 10 dakika demlendirilmesiyle hazırlanır. Çay yaprakları uzaklaştırıldıktan sonra, çay oda ısısında soğutulur ve daha önce mevcut mikrobial koloni (Kombucha mantarı) ile fermente edilen Kombucha’nın yaklaşık 100 ml’si  ilave edilir. Sonra temiz pamuklu bir bezle üstü örtülür ve oda ısında yaklaşık 7-10 gün bekletilir. Şayet 10 günden fazla fermantasyona bırakılırsa asitlik seviyesi zararlı seviyelere çıkabilir. Fermentasyon esnasında, yüzeyde şekillenen yavru mantar çaydan alınır ve az miktarda fermente çay içinde saklanır. Tülbentten süzülen ve içime hazır Kombucha cam şişede 4C’de saklanır. Kombuchanın hazırlanış biçimi çok önemlidir. Satın alırken veya evde hazırlanırken hijyen konusuna dikkat edilmelidir çünkü kombucha zararlı bakteri ve küflerin çoğalması için uygun bir içecektir. Kontamine olmuş veya aşırı fermantasyona bırakılmış kombucha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır .Ağırlık kaybına herhangi bir etkisi bulunmayan kombuchanın içerisinde şeker olduğu unutulmamalıdır.  Tavsiye edilen günlük tüketim oranları 100-300 ml ( 1-1.5 su bardağıdır).

Kombucha;

  • Antimikrobiyal Etkilidir: Kombucha’nın asetik asit içeriklerine bağlı olarak gram positive ve gram negative organizmaların geniş bir spektrumuna karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir.
  • Antioksidan Etkilidir : Antioksidan etki kombucha hazırlanırken kullanılan çayın çeşidine göre değişiklik göstermekle birlikte yeşil çayda maksimumdur. Çayın bileşiminde bulunan kateşinler bu antioksidan etki ile ilişkilidir.
  • Probiyotik Etkilidir : Fermente bir ürün olmasından dolayı probiyotik bakteri içermektedir. Probiyotikler bağırsak mikroflorasını geliştirmeye yardımcı olur.
  • Antibakteriyel özellik gösterir: Kombucha çayının fermentasyonu sırasında asetik asit üretilir. Asetik asit içeriği ile candida mantarları ve bazı bakterileri öldürücü özelliği vardır.
  • Kandaki kötü kolesterolü düşürmede, kanser riskini azaltmada ve kan şekeri üzerinde olumlu etkiler bıraktığı çeşitli çalışmalarca gösterilmiştir.

Kombucha Tüketimi Sakıncalı Bulunan Gruplar

  • Gebelik, Emziklilik
  • Diyabet
  • İshal
  • Irratabl Bağırsak Sendromu
  • Cerrahi
  • Zayıf Bağışıklık Sistemi
  • Alkolizm

 

Whatsapp Hattı Diyetisyen Danışmanlık Hattı