Bize Ulaşın

shape shape

Kurban Bayramında Sağlığınızı Kurban Etmeyin!

Kurban Bayramı’nda bayram sevincine kesilen kurban etleri ile kurulan büyük sofralar da eklenir, akrabalar, arkadaşlar derken kalabalıkla ne de güzel yenirdi o etler. Ama bu bayram her zamanki bayramlardan olmamalı aman dikkat! Bayram sevinciyle lütfen mesafe önlemlerini ve kişisel hijyenleri unutmayın.

Bayram sabahı kurban kesecek veya kestirecekler erken saatlerde yollara düşerler. Bunu takip eden günlerde ise kavurmalar sofralarda yer bulur. Kalan etler buzluğa girmeden önce güzelce porsiyonlanır ve yemeklere konmaya hazır hale getirilir. Buraya kadar her şey güzel, ancak kurbanın kesimi, pişirilmesi, depolanması ve tüketiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlara dikkat etmediğinizde kilo artışına, hastalık oluşumuna veya var olan hastalıklarının ilerlemesine sebep olabilirsiniz.

 

Kesim, Depolama ve Çözdürme

 

Veteriner kontrolünden geçmemiş, uygun koşullarda kesilmemiş kurbandan tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi birçok hastalığın insanlara bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle kurbanın hijyen kurallarına uygun olarak kesimine dikkat edilmelidir.

Yeni kesilmiş kurbanın eti ölüm katılığı dediğimiz durum nedeniyle serttir. Pişirilmesi ve sindirilmesi zordur. Midede hazımsızlığa ve şişkinliğe neden olur. Bu nedenle hayvan parçalara ayrılırken sinirlerinden iyice arındırılmalı ve buzdolabında en az 24 saat bekletilmelidir. Eti ölüm katılığı geçmeden depolamak sağlıksız olduğu gibi, pişirmek için çözdürdüğünüzde de sert bir etle karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır. Buzluğa girmeden hemen tüketmek isterseniz ise kesimden sonra 12 saat beklemek daha yumuşak bir et elde etmeniz için doğru olacaktır.

            Etler küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlarda poşetlenip buzdolabında bekletilmelidir. Pişirilmeden önce buzluktan buzdolabının alt raflarına indirilmeli, su içinde bekletme yapılmamalıdır. Akan su altında et çözdürülmelidir ve çözünen et tekrar dondurulmamalıdır. Bu kurallara dikkat etmek hastalık yapıcı mikroorganizmaların ürememesi için önemli rol oynamaktadır.

 

            Pişirme ve Tüketme

 

            Et tüketimi belki de yılın hiçbir dönemi Kurban Bayramı’nda olduğu kadar fazla olmaz. Kesilen kurban etini yememek pek mümkün değildir. Fakat bayram telaşı ve rahatlığıyla artan et ve tatlı tüketimi kolesterol, tansiyon ve kan şekerinde yükselmelere neden olarak sağlığınızı tehdit edebilir. Sağlığınız için önerilerimize uyarsanız oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirebilirsiniz.

            Etlerin kalp sağlığını olumsuz etkileyen doymuş yağ içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ne kadar uzaklaştırılmaya çalışılsa da yağ içeriği çok fazla azaltılamaz. Bu sebeple tükettiğiniz miktarı fazla kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Her zaman olduğu gibi bayramda da porsiyon kontrolü oldukça önemlidir.

Eti pişirirken dışarıdan ekstra katı veya sıvı yağ eklemenize gerek yoktur. Yapısında bulunan görünmeyen yağlar pişirme için yeterli olacaktır. Bayramın vazgeçilmezi olarak mutlaka kavurma yapılacaksa içine tereyağı, iç yağı ya da kuyruk yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar eklememeli, et kendi yağı ile kısık ateşte pişirilmelidir. Fakat sağlığınız göz önüne alındığında tabi ki tercihiniz kavurma, kızartma yerine ızgara, haşlama ya da buğulama olmalıdır.

Yemekte ise etin yanında mutlaka sebzelerden yardım almalısınız. Yapacağınız bol yeşillikli bir salata veya haşlanmış-ızgara sebzeler daha dengeli bir öğün oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Her öğün et yemek yerine bir öğünde tükettiğiniz eti dengeleyebilmek için diğer öğünlerde daha hafif besinler tüketmeniz daha doğru olacaktır. Etin sindirimi daha uzun sürdüğü için eti mümkün olduğunca öğle yemeğinde tüketmeye, sebze öğünlerini akşama bırakmaya çalışmalısınız.

Bir öğünde çok yedim diye diğer öğünlerde atlamalar yapılmamalıdır. Ara öğünde yiyeceğiniz meyve ve kuruyemişler yemek zamanında daha az yemek yemenize ve etin oluşturacağı toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.

Hamurlu tatlılar yerine daha hafif dondurma, sütlü veya meyveli tatlılar tercih etmeniz fazladan şeker, un ve yağ alımını engeller.

Yediklerinizin sindirimini kolaylaştırmak ve aldığınız fazla kaloriyi yağa dönüşmeden dengeleyebilmeniz için bayramda ve takip eden günlerde yürüyüşler yapmanız yararlı olur. Aynı zamanda su tüketiminize dikkat etmeli, günde en az 2-2,5 litre su içmelisiniz.

 

Yeni Asır Linki: https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2020/07/26/bayramda-sagliginizi-kurban-etmeyin