Bize Ulaşın

shape shape

Oruç Tutarken Susuz Kalmayın


Su içme süresinin kısaldığı Ramazan ayında yeterli miktarda sıvı alımı oldukça önemlidir. Gün içinde tüketim yapılmadığı için akşama kadar vücudun sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile sahur arasında yeterli miktarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. Özellikle yaşlılarda, böbrek, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Ayrıca büyüme ve gelişme sürecinde olan ergenlik dönemindeki kişiler de oruç tuttukları ramazan ayı boyunca yeterli sıvı tüketmelidir. Oruç tutarken susuz kalmanın vücuda etkilerine ve susuz kalmamanız için hazırladığımız önerilerimize göz atabilirsiniz.

 

Susuz Kalmanın Vücuda Etkileri 

 

Su içmek hayati derecede önem taşır ve yeterli su tüketiminin sağlığa birçok faydası vardır. Yeterli su tüketmemek enerji seviyesinin düşmesine ve hafıza üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Ayrıca baş ağrıları, migren atakları, böbrek taşı oluşumu, tansiyon problemleri ve kabızlığı da tetikleyebilir. Yetersiz su tüketiminin iştahı olumsuz etkilediğine dair de çalışmalar bulunmaktadır.

 

Suyun Vücuda Etkileri 

 

Su, vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasını sağlar. Suyun iç organların sağlıklı çalışmasında, kan dolaşımının hızlanmasında ve metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca sindirim sisteminin düzenlemesini ve kilo vermenin hızlanmasını destekler. Cilt üzerinde de cildi arındırma ve gençleştirme etkileri vardır.  

 

İftardan Sahura 2,5 Litre Su 

 

Orucu açarken bir bardak su ile başlangıç yapıp her saat başı bir bardak su tüketmek ve sahuru da bir bardak su ile tamamlamak günlük su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Ancak soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırabilir ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayında tüketilen sular oda sıcaklığında olmalıdır. Su tüketimini kolaylaştırmak için içilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, nane yaprakları, zencefil, karanfil, çubuk tarçın vb. eklemek suyu aromalandırarakiçimini kolaylaştırır ve tatlı isteğini bastırmaya yardımcı olur .Öğünlerde salatalık, domates, kabak, marul, semizotu, çilekgibi su oranı yüksek besinlerin tüketimi de su ihtiyacını ve susuzluğu karşılamaya destek olur. Gün içinde oluşabilecek susuzluk hissine karşı iftar ve sahur öğünlerinde sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. 

 

Ayran veya Kefir ile Ferahlayın

 

İftar ve sahur arasında ayran tüketmek de günlük sıvı alımını destekler. Su ihtiyacını karşılamak için asitli içecekler, yüksek şeker içerikli şerbetler veya meyve suları yerine ayran ya da kefir tüketilebilir. Bu besinler gün boyunca açlık nedeniyle düşen tansiyonu ve şekeri dengelemeye de yardımcı olur.

 

Maden Suyu Tüketimi

 

Sıvı alımını destekleyebilecek diğer bir içecek de maden suyudur. İçerdiği mineraller ile günlük mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. İftar ve sahur arasında sıvı ve mineral alımını desteklemek için sodyum içeriği düşük maden suyu tercih edilebilir. Asit içeriği nedeniyle aç karnına içilmemeli ve mide sorunları olanlar tarafından tüketilmemelidir. Ayrıca yüksek tansiyon hastaları da sodyum içeriği nedeniyle maden suyu içmemelidir. 

 

Çay Harareti Alır Mı ?

 

İftar ve sahur arasında harareti alır düşüncesiyle çok miktarda çay tüketmek yerine meyve ve nane ile aromalandırılmış soğuk veya ılık bitki çayları tercih edilebilir. Çay kafein içeriği nedeniyle vücuttan su atımını arttırabilir bu yüzden tüketim miktarı abartılı olmamalıdır. Ayrıca besin emilimini olumsuz etkilememesi için de yemeklerden hemen sonra değil, en az yarım saat sonra, açık ve limonlu olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır.