Salmonella Tehdidi
Dünyaca ünlü bir firmanın ürettiği çikolatalarda salmonella tespit edilmesi ile birlikte salgın alarmı verildi. Salmonella, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 çeşiti vardır ve bu bakteri insanlarda hastalığa neden olmaktadır. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) insanlarda hastalıklara neden olan türlerdir. Bu bakteri insandan insana bulaşma özelliği nedeniyle dönem dönem salgınlara da neden olabilir.
Bu Belirtilere Dikkat
Vücut salmonella bakterisi ile karşılaştığında 12-72 saat içinde ishal, ateş, bulantı, kusma ve kas krampları gibi belirtiler verir. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve hafif belirtiler ile hastalık sonlanır. Ancak bazı kişilerde, şiddetli ishal nedeniyle hastanın hastaneye yatması gerekebilir. Özellikle yaşlılar, bebekler, çocuklar ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyretmektedir. Bu kişilerde tedavi iyi yapılmazsa veya sıvı-elektrolit dengesi zamanında yerine getirilmezse bu hastalık ölümcül bile olabilmektedir.
Tanı ve Tedavi
Salmonella enfeksiyonlarının kesin tanısı gaita, kan ve idrar testi ile yapılır. Eğer kendinizde veya çocuğunuzda yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gözlemlerseniz bir hekime başvurmalısınız. Salmonella bakterisinin neden olduğu bu hastalık hekim tarafından uygun görülen antibiyotikler ve destek tedavilerle yapılmaktadır.
Bu Bakteri İnsanlara Nasıl Bulaşır?
Kaynağı bilinmeyen pis suların içilmesi, besin hazırlamada ve temizlikte kullanılması, musluk sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir. Ayrıca salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, kirli çiğ sebze ve meyveler, kontamine olmuş paketli gıdaların tüketimi de salmonellaya neden olmaktadır. Ayrıca hasta kümes hayvanları, yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde de bulaşma olabilir. Salmonella bakterisi insandan insana bulaşabilme özelliğine de sahiptir. Ayrıca dışkıdan ele ve elden ağıza bulaşma yoluyla da enfeksiyona yol açabilmektedir.
Salmonelladan Korunmak İçin Öneriler
Salmonella suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona karşı dayanıksız bir bakteridir. Salmonelladan korunmak için :
-Kullanma suyu olarak klorlanmış şebeke suyu tercih edilmelidir.
-Kaynağı bilinmeyen sular hem içme hem kullanma suyu olarak tercih edilmemelidir. Zorunlu durumlarda minimum 10 dakika kaynadıktan sonra kullanılmalıdır.
-Yemekten ve tuvaletten önce ve sonra eller su ve sabunla yıkanmalıdır.
-Civciv, ördek, kuş çeşitleri ve sürüngen hayvanların vücut yüzeyinde salmonella bulunabilir. Bu nedenle bu hayvanlarla temastan sonra eller mutlaka u ve sabunla yıkanmalıdır.
-Yumurta ve yumurtalı ürünler tüketilecekse iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü salmonella bakterileri yumurtanın kabuğundan delikler vasıtasıyla içeriye girebilmekte ve yumurtayı kontamine edebilmektedir. Çiğ yumurta içeren besinler tüketilmemelidir. Çiğ yumurta ile evde yapılan mayonezler tüketilmemelidir.
-Buzdolabında bulaşı engellemek için çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer besinlerden ayrı bir yerde saklanmalıdır.
-Çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri ile temastan sonra eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
-Mutfakta çiğ et ürünleri için kullanılan tahta ve sebze-meyve tahtaları ayrı ayrı olmalıdır.
-Dondurulmuş gıdalar çözdükten sonra tekrar dondurulmamalı ve çözündükten sonra kısa süre içinde pişirilmelidir.
-Dondurulmuş gıdaları çözündükten hemen sonra pişirmeli ve tüketmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Salmonella Tedavisinde Beslenme
-Salmonellada ishale bağlı vücuttan su kaybı görülmektedir. Vücudun dehidrasyon nedeniyle susuz kalmaması için su tüketimine dikkat edilmelidir. Çocuklar için taze meyve suları kaybedilen suyun telafi edilmesine yardımcı olabilir.
-İshal semptomlarını azaltmak için günlük beslenmede muz, pirinç, yoğurt çorbası gibi besinlere yer verilebilir.
-Mide bulantısı yaşanıyorsa bulantıyı azaltması için zencefilden faydalanılabilir.