İletişim Formu

TRİPTOFAN

19 Mart 2021

 
Hepimiz mutlu olmanın peşindeyiz. Her zaman her yerde mutlu olmak istiyoruz. Fakat düzensiz beslenme bile mutlu olmamıza bir engel olabiliyor bazen. Çünkü bazı gıda bileşenleri, merkezi sinir sistemi üzerine depresyon, anksiyete, uyku, iştah gibi çeşitli etkilere sahiptir. Besin öğeleri merkezi sinir sistemine; fenilalanin, lösin, izolösin, valin ve tirosin gibi nötral amino asitler aracılığıyla taşınmaktadır. Biz beslenmemizde yeterli amino asit alabilecek proteini tüketemiyorsak mutluluk hormonlarımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor.
Amino asitler insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptirler. Vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken esansiyel amino asitlerden L-triptofan (L-Trp), metabolizmada birçok işlevinden dolayı insan beslenmesinde elzemdir. Son yıllarda bilim dünyası, L-Trp’ın insan vücudundaki mutluluk hormonu diye bilinen serotonin ve uyku hormonu diye bilinen melatonin hormonlarının salgılanmasında öncü olması gibi çeşitli fonksiyonları üzerine yoğunlaşmıştır. Serotonin ve melatonin hormonları insan vücudunda; psikoloji, uyku, vücut sıcaklığı, kan basıncı dengesi, antioksidan etkisi, kanser inhibitörü, cinsellik, otizm ve sirkadiyen ritim gibi faaliyetlerden sorumludur. 
Aşağıda serotonin hormonunun salgılanması için gereken triptofan amino asidinin besin kaynaklarını göreceksiniz. Beslenmenizde bu yiyeceklere yer vermeyi ihmal etmemenizi öneririz.
 
200 KALORİ İÇERİSİNDEKİ TRİPTOFAN DEĞERLERİ
Ispanak 690 mg
Yumurta beyazı 673 mg 
Susam 659 mg
Soya Fasulyesi 600 mg 
Kabak çekirdeği 595 mg
Hindi 507 mg
Keten tohumu 499 mg 
Ton balığı 493 mg
Turna balığı 491 mg
Morina balığı 460 mg
Sardalya balığı 411 mg
Ay çekirdeği 451 mg
Mozerella 399 mg
Ceviz 397 mg
Somon 384 mg
Çökelek (%2 yağlı) 363 mg 
Fıstık 362 mg 
Dana eti 360 mg 
Pişmiş Ispanak 348 mg 
Yağsız krem peyniri 347 mg 
Antep fıstığı 336 mg 
Cheddar peyniri 331 mg 
Badem 301 mg 
Süt 277 mg 
Marul (kırmızı yapraklı) 275 mg
Tavuk 266 mg 
Levrek 266 mg 
Dana karaciğeri 250 mg 
Uskumru 233 mg 
Fındık 222 mg 
Brokoli 206 mg 
Çikolata 13,3 mg
Muz 20,2 mg 
Çilek 15,3 mg 
Ananas 12,5 mg