Yeni yıla sağlıklı sofralarla girin

YENİ YILA SAĞLIKLI SOFRALARLA GİRİN

Saatler, günler, aylar ve derken yıllar geçiyor! Bir yılı daha geride bıraktık. Geçen yılın tüm güzel anları yüzünüzde tebessüm yaratsın, kötülükleri ise hemen unutulsun. Her şey de olduğu gibi yeni başlangıçlar insana her zaman heyecan ve umut verir. Bu yıl hayatınızın geri kalanını da etkileyecek yeni kararlar alın ve en büyük yatırımı sağlığınıza yapın çünkü parayla pulla asla satın alınamayan tek şey sağlığımız. Geri dönüşümü söz konusu olmayan tek şeyde kaybedilen zaman. Bu sene kendinize bir iyilik yapın ve hayatınızda olumlu ufak değişiklikler yapın! Sağlıklı olmaya yılbaşı menüsünü yaparken başlayın. Sağlıklı ve misafirlerinizi gece boyu rahat ettirecek yılbaşı sofrası nasıl kurulur gelin planlayalım. Bir yılbaşı klasiği patlamış mısırın haricinde misafirlerinizin her zaman atıştırabileceği, sofranızı şenlendirecek diğer tarifleri de deneyebilirsiniz.

NOHUT CİPSİ

Nohutları haşlayıp istediğiniz 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve baharatlarla tatlandırıp (kırmızı pul biber, kekik, nane, karabiber, kimyon vb) 200 derece fırında yaklaşık 30 dk kıtır kıtır olana kadar pişirin.

ÇITIR KRAKER

(Değişim: 1 tatlı kaşığı yağ)

MALZEMELER

1 çay bardağı keten tohumu

1 çay bardağı chia

3 adet yumurta akı

Arzu ettiğiniz baharatlar (Pul biber, kekik, tuz…)

YAPILIŞI

Keten tohumu ve chiayı suda bekletin. Tüm malzemeleri mikserle güzelce çırpın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir kaşık yardımıyla mümkün olduğu kadar incelterek yayın. 180 derecede 10 dakika kadar pişirin. 5 parça olarak kırın.

ANA YEMEKLER FIRINA!

Ana yemek olarak hindi veya tavuk kullanmanın yılbaşı büyüsüne daha uygun olacağını düşünüyoruz. İki tarifimizden hangisini yaparsanız yapın misafirleriniz parmaklarını yiyecek bizden söylemesi.

 

KESTANELİ İÇ PİLAVLI PİLİÇ

MALZEMELER

1 adet Bütün Piliç

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz

İç Pilav;

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı piliç suyu

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1/2 yemek kaşığı çam fıstığı

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 su bardağı kestane

1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika ıslatın. Soğanları ince ince kıyıp sıvıyağda fıstıkla beraber pembeleştirin. Pirinci iyice yıkayıp süzün, soğanlı fıstığın içine atıp biraz daha çevirin. Piliç suyunu ilave edip kuşüzümü, doğranmış kestane, karabiber, tarçın ve tuzunu ilave edin. Pilav suyunu çektikten sonra bütün pilicin içine doldurun. Salça, sıvıyağ ve tuzu karıştırıp pilicin üzerine sürün. Fırın poşetine koyduğunuz pilici 180°C’de önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

SEBZE ŞÖLENLİ TAVUK DOLMASI

MALZEMELER

2 parça/600gr tavuk fileto  (Her parçadan 3 ince fileto çıkarılacak toplam 6 parça olacak.)

8 adet yeşil çarliston biber

3 adet kırmızı etli biber

1 adet havuç

2-3 kuşkonmaz

200 gr mantar

Bir adet büyük kuru soğan

Süt

Kaşar peyniri

3 yemek kaşığı kepek unu veya tam buğday unu

4 yemek kaşığı sıvı yağ (2 yemek kaşığı dolma içi için, 2 yemek kaşığı beşamel sos için)

Tuz, karabiber, çok az muskat

Beşamel Sos:    

2 yemek kaşığı sıvıyağ ve 3 yemek kaşığı un karıştırılarak kavrulur. Sos kıvamını alıncaya kadar süt ilave edilir. Tuz, karabiber ve çok az muskat ile tatlandırılır.

YAPILIŞI

Kuru soğan rendelenir. Kırmızı ve yeşil biberler julyen kesilir. Havuçlar veya kuşkonmazlar ince yuvarlak şekilde doğranır. Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Biberler, havuç, kuşkonmaz ve soğan biraz sotelendikten sonra mantarlar ilave edilir. En son çok az tuz, karabiber ile tatlandırılır. Sebzeler soğuyunca 1 adet tavuk filetosu boyuna tabağa alınır, geniş kısmına sebze harcı konulur, rulo şeklinde sarılıp, yağlı kağıt konulmuş tepsiye dizilir. Bu şekilde 10 dk. fırınlanır sonra her bir parçanın üzerine beşamel sos dökülür, yine fırınlanır, en son rendelenmiş kaşar peyniri konularak kızarınca fırından çıkartılır. 150° ‘de fırınlamak uygundur.

SEBZELERLE SOFRANIZI RENKLENDİRİN!

Sağlıklı sofraların baş tacı sebzelerin yeri yılbaşı sofranızda nasıl olmalı? Evinizdeki herkese hitap edebilecek az yağlı az soslu çiğ sebzelerden ve yeşilliklerden oluşan bir salatanız mutlaka menünüzde bulunmalıdır. Bunun yanında mevsimin güzellikleri Ege otlarını ve lahana türlerini salata çeşitlerine ekleyebilirsiniz. Sofranın başında uzun vakit geçirecekler için salata alternatiflerini çoğaltmak doğru olacaktır. O zaman köz biber ve patlıcanı yoğurt ile süsleyerek başka bir çeşit salata da sunabilirsiniz.

 

YALANCI KIZARTMA

MALZEMELER

2 adet yeşil etli biber-kırmızıbiber

1 adet patlıcan

1 adet kabak

1 adet tatlı patates (Amerikan patatesi)

1 yk sıvı yağ

YAPILIŞI

Biberleri ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartın. Kabakların ve tatlı patatesin kabuğunu soyun ince ince yuvarlak doğrayın. Üzerine sıvı yağı fırça ile sürün. Yağlı kağıt serilmiş tepsinin üzerine sebzeleri dizin. Sebzeler kızarana kadar 180 derece sıcaklıkta pişirin.

MUHTEŞEM GRATEN

4-6 KİŞİLİK

MALZEMELER

300 gr karnabahar

300 gr brokoli

1 adet havuç

1 orta boy tatlı patates

3-4 diş sarımsak

1 adet kabak

60 gr kaşar peyniri

Tuz, karabiber, pul biber

Beşamel sos için;

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı kepekli un

1 çay bardağı süt

Yapılışı

Tüm sebzeler haşlandıktan sonra ince ince doğranır. Diğer bir tarafta 1 yemek kaşığı yağda kepekli unu kavurup üzerine 1 çay bardağı süt, daha sonra yavaş yavaş soğuk su ilave edilir. Borcam yağlandıktan sonra beşamel sos ve haşlanmış sebzeler karıştırılarak içine nane pul biber ve karabiber eklenen harç borcama konulur. Karışımın üzerine kaşar rendesi serpilerek fırına sürülüp 20-25 dk. pişirilir.

TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM

Bütün bir yılın iyisiyle kötüsüyle konuşulduğu yılbaşı gecesine hafif bir tatlı ile güzel bir dokunuş yapabilirsiniz.  Yeni yılda daha sağlıklı bir hayata adım atıyorduk değil mi? Tatlı konusunda daha ferah tatları tercih eden misafirleriniz için dondurmadan yararlanabilirsiniz. Meyve salatası ve dondurmayı harmanlayarak sunacağınız tatlı tabağı hem çok hafif hem de kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet olacaktır. Özellikle yeni yıl hedefleriniz arasında daha fit olmak veya zayıflamak varsa bu tarifler ile hedefinize çok daha yakın olacaksınız. Hem lezzetli hem de şekersiz nefis tatlı tariflerimize misafirleriniz de bayılacak.

 

MOZAİK PASTA

MALZEMELER

4 büyük boy yaş hurma

5 adet ceviz

1 paket limonlu bisküvi

1 su bardağı süt

2 tatlı kaşığı kakao

Hindistan cevizi

Limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI

Hurmaların çekirdeğini çıkararak bir kâseye alınız. Üzerine yarım su bardağı süt ilave ederek, el blenderi ile hurmaları püre haline getirin. Kalan sütü, kakao ve kırılmış cevizi ilave ederek karıştırın. Bisküvileri çok küçük olmayacak şekilde kırın.

Kırılmış bisküvileri kakaolu karışıma ilave edip karıştırın. Streç folyoyla şekil vererek sarın. En az 4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra üzerine Hindistan cevizi serperek servis yapın.

MEYVELİ DONDURMA

MALZEMELER

4 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bardağı dondurulmuş kırmızı meyveler

1 tatlı kaşığı bal

YAPILIŞI

Dondurmanızın daha iyi kıvam alabilmesi için yoğurdunuzu bir tel süzgeçte süzdürün. Daha sonra bütün malzemeleri blenderdan geçirin. Dondurma kaplarına veya buzluk için uygun bir kaba karışımı boşaltın. En az 2 saat buzlukta bekletin.

 

 Yeni Asır Linki: https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2019/12/29/yeni-yila-saglikli-sofralarla-girin

 

 

 

 

 

 

 

Whatsapp Hattı Diyetisyen Danışmanlık Hattı